Naslovna Civilno društvo Institucije u Srbiji među najnetransparentnijima u regionu

Institucije u Srbiji među najnetransparentnijima u regionu

2 minuta za čitanje
0
133
Vlada Republike Srbije

Beograd, 17. jun 2022. – Rezultati istraživanja koje je predstavila organizacije „Partneri Srbija“ pokazali su da su institucije u Srbiji među najzatvorenijima u regionu.

Pandemija koronavirusa dodatno je uticala na smanjenje transparentnosti organa vlasti, posebno kada je reč o javnim nabavkama medicinske opreme i materijala, navode iz ove organizacije.

Ovogodišnji monitoring sproveden je na uzorku koji čine Narodna skupština, Vlada, pokrajinska Skupština i Vlada, 21 ministarstvo i 44 organa uprave.

Rezultati ovogodišnjeg monitoringa pokazuju da je Srbija sa 26,74 odsto ispunjenih svih posmatranih indikatora na trećem mestu po otvorenosti institucija među četiri analizirane države regiona. Na začelju ove liste je Bosna i Hercegovina sa 21.31 odsto ispunjenosti indikatora, Crna Gora je druga, a najbolje rangirana je Severna Makedonija sa 33.14 odsto ispunjenosti svih kriterijuma“, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije je najzatvorenije u regionu, ispunjava 38 odsto potrebnog, a dok prvoplasirana Vlada Severne Makedonije odgovara na 82 odsto kriterijuma.

Trend smanjenja nivoa transparentnosti pokazale su i analize javnih nabavki medicinske opreme i materijala tokom pandemije koronavirusa.

Tako su medicinske ustanove češće pribegavale pregovaračkim postupcima bez javnog poziva koji su manje transparentni, pozivajući se na hitnost situacije izazvane pandemijom.

Česti su bili i postupci sa jednim ponuđačem, čak i situacijama kada je na tržištu postojao veći broj subjekata koji su mogli da daju ponudu naručiocima, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 23. septembar 2022. – Otvorene su prijave za Regionalnu novinarsku nagrad…