Naslovna Politika Evropska unija Institut Ifo trgovinski rat SAD i Kine vidi kao priliku za Evropu

Institut Ifo trgovinski rat SAD i Kine vidi kao priliku za Evropu

5 minuta za čitanje
0
255
SAD-Kina

Minhen, 19. septembar 2018.  – Dodatne carine na kineske proizvode koje je objavio američki predsednik Donald Tramp minimalno će umanjiti ekonomski rast Kine, za 0,1 do 0,2 procentna poena, procenjuje nemački Institut Ifo ukazujući da istovremeno američke carine mogu da unaprede evropske pregovaračke pozicije.

Trgovinski rat SAD i Kine je u fazi eskalacije i dok to budu jedine strane u sukobu, Evropa je, prema ocenama stručnjaka Ifo, relativno bezbedna.

Tramp je najavio veće carine na još 200 milijardi dolara vredne kineske proizvode i tako intenzivirao rat  dve najveće svetske ekonomije čiji ishod je daleko od izvesnog, piše agencija AP. Reč je o oko 5.000 kineskih proizvoda a za početak će se primenjivati carine od 10% da bi 1. januara bile povećane na 25%.

Koliko će nove carine biti na snazi, niko ne zna, ali je svima jasno da će novi momenat u trgovinskom ratu koji eskalira negativno uticati na potrošače, kompanije, tržišta, ekonomsku i političku situaciju.

Kina je odmah uzvratila i najavila kontramere ali ministarstvo trgovine te zemlje nije objavilo preciznije informacije.

"Ukoliko carine porastu sa 10 na 25% od 2019, smanjenje rasta moglo bi da ide do 0,3-0,5 procentnih poena. Taj efekat bio bi primetan ali umeren, s obzirom na sadašnji godišnji ekonomski rast Kine od oko 6,5%", ocenio je direktor Centra za međunarodnu ekonomiju Gabrijel Felbermajer (Gabriel Felbermayr).

Kako dodaje Felbermajer, Kina je poslednjih godina smanjila zavisnost od izvoza "i sada će za to platiti".

Međutim, trgovinski rat SAD i Kine značajno uvećava ekonomske rizike širom sveta.

Taj rat bi mogao da dovede do pritisaka za aprecijaciju dolara, što bi otežalo perspektivnim ekonomijima koje beleže brz rast. Pod dodatnim pritiskom mogle bi da se nađu i neke prezadužene kompanije u Kini, navodi se u saopštenju minhenskog Instituta.

Istovremeno je, strateški gledano, "trgovinski rat SAD i Kine prilika za Evropu da promoviše svoje interese. Evropa može da izađe kao pobednik ako Kina bude prinuđena da pravi ustupke u okviru Svetske trgovinske organizacije. To bi podstaklo konkurentnost nemačke prerađivačke industrije daleko više nego američke. Nadam se da je period u kome Tramp simultano napada sve trgovinske partnere već prošao. Sve dok se trgovinski rat bude vodio između Vašingtona i Pekinga, Evropa je relativno bezbedna", smatra Felbermajer.

Kineski konkurenti Evropljana aktivni u SAD i njihovi američki konkurenti u Kini mnogo više će trpeti zbog trgovinskog rata a proizvodi iz Evrope bi kao rezultat mogli da osvoje veći udeo na tržištu, dodao je Felbermajer.

"Ali, ako evropske kompanije proizvode u SAD ili Kini za svetsko tržište, onda će i njihovi troškovi porasti. To će biti slučaj sa npr. Simensom u SAD, gde se koriste elektronske komponente iz Kine. Novi rizici predstavljaju pretnju i cenama akcija širom sveta. Međutim, za manje evropske kompanije sa regionalnim lancem vrednosti, trgovinski rat zapravo će otvoriti nove mogućnosti", zaključio je Felbermajer, prenosi Euractiv.

 

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…