Naslovna Vesti Evropska unija Internet platforme, nakon poziva Evropske komisije, uklanjaju milione zavaravajućih oglasa u kontekstu korona virusa

Internet platforme, nakon poziva Evropske komisije, uklanjaju milione zavaravajućih oglasa u kontekstu korona virusa

3 minuta za čitanje
0
465
laptop

Brisel, 27. maj 2020. – Evropska komisija koordinirala je proveru internet stranica kako bi saznala gde su potrošači na internetu izloženi sadržaju kojim se promovišu lažne tvrdnje ili proizvodi u kontekstu korona virusa.

Iz rezultata je vidljivo da su, nakon poziva Komisije, platforme uklonile ili blokirale milione zavaravajućih oglasa ili proizvoda.

Pregled koji je sprovela Mreža za saradnju u oblasti zaštite potrošača (CPC) urađen je kroz kontrolu internet platformi i temeljne analize određenih oglasa i internet stranica povezanih s proizvodima za koje postoji velika potražnja zbog korona virusa.

Velike internet platforme pozitivno su odgovorile na poziv Evropske komisije da se uhvate u koštac s prevarama i zavaravajućim ponudama i pokazale su predanost uklanjanju štetnog sadržaja. Međutim, kako je pokazao nedavni pregled, nepošteni trgovci i dalje pronalaze nove načine za iskorišćavanje ranjivosti potrošača, zaobilaženje algoritamskih provera i otvaranje novih stranica. Morate kao potrošač biti svesni da na internetu nema čudotvornih lekova. Zahvalan sam što su nacionalna tela za zaštitu potrošača i dalje vrlo oprezna i sarađuju s Komisijom kako bi zaštitili potrošače na internetu”, izjavio je Didier Reynders, evrokomesar za pravosuđe.

Nacionalna tela za zaštitu potrošača iz 27 zemalja učestvovala su u pregledu internet platformi i dostavila 126 odgovora o kompanijama s kojima je Komisija u redovnom kontaktu. Posebna pažnja posvećena je ponudama koje se odnose na zaštitne maske, sanitarne gelove, komplete za testiranje kao i na hranu, dodatke prehrani i neprehrambene proizvode s navodnim lekovitim efektima povezanima s korona virusom.

S tim u vezi, Evropska komisije je objavila i ažurirane savete za potrošače i trgovce o tome kako da izbegnu nepoštene trgovačke prakse na internetu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…