Naslovna Politika IREX: Srbiji najgora ocena za održivost medija od 2000. godine

IREX: Srbiji najgora ocena za održivost medija od 2000. godine

2 min read
0
296
mediji

 Beograd, 7 maj 2018. – Prema izveštaju međunarodne organizacije IREX, održivost medija u Srbiji je najgora u poslednjih 18 godina.

Na skali do 1 do 4, Srbija je za 2017. godinu dobila ocenu 1.46 , čime se našla u kategoriji "neodrživi mešoviti sistem" zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Bugarskom, Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom i Uzbekistanom.

U neodržive mešovite sisteme smeštene su zemlje u kojima su delovi zakonodavne i izvršne vlasti protiv slobode medija, a napredak u pojedinim oblastima nije dovoljan da bi sistem bio ocenjen kao stabilan.

Ukupna ocena je dodeljena na osnovu pet kriterijuma – slobode govora, profesionalnog novinarstva, pluralizma vesti, poslovanja i institucija podrške, a u svim kategorijama je stanje sve lošije. Kako se navodi na samom početku izveštaja, 2017. godina je bila "najgora u skorijem sećanju za srpske medije".

Kao najbitniji faktori za takvo stanje izdvojeni su polarizovanost medijskog sadržaja, porast lažnih vesti, urednički pritisci na medije i loša ekonomska situacija.

Tako je Srbija dobila ocenu 1.59 u oblasti slobode govora, u odnosu na 1.77 od prošle godine. Kako se navodi u izveštaju, zakonodavni okvir formalno obezbeđuje slobodu govora i pristup informacijama od javnog značaja, ali se zakoni “primenjuju selektivno ugrožavajući time slobodu izražavanja”.

Tekst Marije Vučić, u celosti, možete pročitati na portalu Raskrikavanje.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Švajcarska: Protest zbog nejednakih plata između žena i muškaraca

Bern, 24. septembar 2018. – U Švajcarskoj je oko 20.000 ljudi učestvovalo u p…