Naslovna Društvo Ispolitizovan i netransparentan konkurs Ministarstva za zaštitu životne sredine

Ispolitizovan i netransparentan konkurs Ministarstva za zaštitu životne sredine

5 minuta za čitanje
0
58
Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Niš, 03. avgust 2021. – Milionske iznose na ovogodišnjem konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine dobilo je više  studentskih udruženja, zbog čega ekološki aktivisti smatraju da je on ispolitizovan i netransparentan i najavljuju žalbe ili zahtevaju istragu.

Predstavnici Koalicije Otvoreno o konkusima (OKO) traže poništavanje konkursa i pokretanje istrage, prenose Južne vesti.

Pobednici na konkursu, predstavnici studentskih organizacija iz Niša koje su Južne vesti kontaktirale, o projektima i novcu nisu želeli da govore.

Mnoge učesnike koji su pokušali da od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobiju sredstva za svoje aktivnosti zbunilo je to što novac nisu dobila ekološka, već mahom studentska udruženja iz Niša, kao i to što su organizacije sa višegodišnjim iskustvom odbijene iz administrativnih razloga.

Savez studenata Pravnog fakulteta za projekat “Zeleni pravnici” dobio je na konkursu 1,550.000 dinara, a pošto predstavnici te organizacije za Južne vesti nisu hteli da govore o projektu, ostalo je bez objašnjenja  šta su zeleni pravnici.

Ukoliko dozvoli situacija sa koronom i ako bude realizovan projekat, javnost će o tome biti obaveštena preko društvenih mreža“, poručio je predsednik Saveza studenata Nemanja Petković.

Iz Saveza studenata Filozofskog fakulteta kažu da će od projekta za koji su dobili 1,350.000 dinara najverovatnije odustati, a kao razlog navode koronu. Planirali su i dobili novac za informisanje studenata o značaju ekologije i zaštiti životne sredine.

Za Oliveru Milošević iz “Zelenog ključa” je iznenađenje što organizacije koje godinama promovišu ekologiju nisu dobile ništa.

Ja verujem da oni imaju neke koordinatore koji prate omladinu i 100 posto sam sigurna da su dobro postavili svoje ljude po fakultetima u ovim studentskim savetima. Verujem da neko seo i rekao: moramo da napumpamo studentske organizacije, trebaće nam“, kaže Miloševićeva i iznosi ocenuo da je konkurs politizovan.

Nema javno dostupnih podataka o tome šta je do sada radilo Udruženje Ekoglobal, čiji sajt ne radi, koje je na konkursu dobilo 1,700. 000 dinara. Udruženje je osnovano 2013. godine, ali podaci APR pokazuju da nisu bili aktivni.

Iz niške Protekte navode da je konkurs netransparentan, a da organizacije koje su dobile novac nisu dovoljno kompetentne, zbog čega najavljuju žalbu.

Iz udruženja okupljenjih oko Koalicije zadužene za kontrolu konkursa navode da postoje svedočenja učesnika na konkursu da se od njih zahtevalo da učestvuju u koruptivnim radnjama ako dobiju novac, pa traže da konkurs bude poništen.

Ukoliko se to ne desi, biće potpuno jasno da je istraga obustavljena sa viših nivoa, a da je urušavanje institucija dovelo do toga da one služe da čuvaju vlast, a ne javni interes i građane“, ističe Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizacuju, koja je članica OKO.

Dok se očekuje potpisivanje ugovora, što je sledeća faza pre uplate novca na račune organizacija, nema informacija o tome postoji li istraga, ali ni o tome da li je neko od pobednika zvanično odustao, o čemu je bilo najava, niti šta je sa podnetim žalbama.

Ministarstvo je za konkurs izdvojilo 70 miliona dinara.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Besplatna vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Srbiji

Beograd, 03. decembar 2021. – Država uvodi besplatnu vakcinaciju protiv humanog papi…