Naslovna Politika Istinomer: Koje se sve neistine šire o migrantima u Srbiji?

Istinomer: Koje se sve neistine šire o migrantima u Srbiji?

2 minuta za čitanje
0
129
migranti

Beograd, 03. mart 2020. – Antimigrantski talas sve je glasniji u Srbiji.

Iako je, prema poslednjem izveštaju Evropske komisije, Srbija dobila pozitivnu ocenu kada je reč o uređenosti sistema prihvata i upravljanja migracijama, o migrantima se sve ćešće govori u negativnom kontekstu – da kradu, siluju i vrše druga krivična dela po Srbiji.

Nezadovoljstvo njihovim boravkom u Srbiji argumentuje se na razne načine – najpre, da im se dodeljuje novčana pomoć, kupuju kuće i stanovi i dodeljuje državljanstvo.

A sporno pitanje je i da li je Srbija zaista sklopila ugovor sa Austrijom o vraćanju migranata u našu zemlju. Istinomer je istraživao da li je i šta je od toga zaista istina.

Netrpeljivost prema migrantima koji borave u Srbiji iskazali su za vikend i pripadnici takozvane “Narodne patrole”, preteći im i poručujući da će “svih narednih večeri biti na ulicama i da im se ne isplati da diraju naše žene, našu decu i ljude”.

Dok eksperti govore da je ovde reč o rasizmu, tužilaštvo, čini se, reaguje, jer je naložilo da se ispitaju činjenice i okolnosti.

Osim pomenute “patrole”, antimigrantska retorika vidno je prisutna i kod pojedinih političkih partija. Najglasnije u tome su Dveri i Dosta je bilo.

Tekst Miljane Miletić, u celosti, možete pročitati na portalu Istinomer.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…