Naslovna Civilno društvo Istraživanje pokazuje podršku građana za usvajanje zakona o istopolnim zajednicama

Istraživanje pokazuje podršku građana za usvajanje zakona o istopolnim zajednicama

3 minuta za čitanje
0
84
LGBT

Beograd, 02. april 2021. – Podrška istopolnim “brakovima” u Srbiji je 26 odsto, ali kada se prava koja treba da budu regulisana zakonom o istopolnim partnerstvima raščlane podrška se kreće između 59 i 73 odsto, pokazuje istraživanje Civil rajt difendersa.

Istraživanje je obavljeno od 27. novembra do 21. decembra 2020. godine, a učestvovalo je 1.005 ispitanika iz Srbije i 6.284 sa Zapadnog Balkana.

Istraživanje pokazuje da 80 odsto građana smatra da bi LGBTI osobe trebalo da imaju bar neka prava za koja se predviđa da će biti regulisana zakonom o istopolnim partnerstvima.

Pravo da se partneri posećuju u bolnici ili zatvoru podržava 73 odsto građana, zdravstveno osiguravanje na osnovu partnerovog osiguranja podržava 60 odsto, nasleđivanje imovine partnera 59 odsto, nasleđivanje penzije 58 odsto, da partneri budu tretirani kao porodica u slučaju smrti ili bolesti podržava 59 odsto, dok usvajanje dece podržava 23 odsto.

U gotovo svim pravima koja predviđa taj zakon, među onima koji više podržavaju su mladi od 18 do 29 godina i fakultetski obrazovani ispitanici iz Beograda i Vojvodine.

Ističe se da se stav prema skoro svim pitanjima u vezi sa LGBTI zajednicu u Srbiji znatno poboljšao u prethodnih pet godina, a istraživanje pokazuje da je ipak homofobija i dalje prisutna u mnogim sferama drtuštva, jer 57 odsto ispitanika veruje da je homoseksualnost bolest.

Više od dve trećine ispitanika smatra da treba dozvoliti održavanje mirnih povorki ponosa u Beogradu.

Kada se pogledaju podaci za Zapadni Balkan, najviše podrške ostvarivanju makar nekih prava koja se regulišu zakonom o istopolnim partnerstvima je u Crnoj Gori 84 odsto, zatim u Srbiji 80 odsto, u Severnoj Makedoniji 79 odsto, u Bosni i Hercegovini 74 odsto, na Kosovu 69 odsto, a najmanje u Albaniji – 60 odsto.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

Valjevo, 20, septembar 2021. – Udruženja građana “iRevolucija” „Lokalni odgovor “i „…