Naslovna Politika Ivošević: Pravni sistem u Srbiji ne funkcioniše, penzioneri će u Strazburu pokušati da ostvare svoja prava na penzije

Ivošević: Pravni sistem u Srbiji ne funkcioniše, penzioneri će u Strazburu pokušati da ostvare svoja prava na penzije

6 minuta za čitanje
0
692
Zoran Ivošević

Beograd, 6. decembar 2018. – Potpredsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) Zoran Ivošević izjavio je da Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, donet pre četiri godine, „nije uređivao, već je uneredio penzije“, te da ono što je uzeto sada mora biti vraćeno.

Ivošević je na „Tribini opljačkanih penzionera i budućih penzionera“ u Novom Sadu kazao da su četiri godine penzioneri „bili izloženi otimanju onoga što je njihova imovina“.

Naveo je i da u članu četiri tog Zakona piše da su isplate penzija izvršene u skladu sa njim „konačne“, što znači da „oni ne misle da te pare vrate, a penzioneri smatraju da moraju da im vrate“.

Ako ta prava ne ostvarimo u našoj zemlji, mi ćemo morati da krenemo ka Strazburu i Evropskom sudu za ljudska prava. Nadamo se da ćemo tamo uspeti da ostvarimo svoja prava, jer ovde naš pravni sistem ne funkcioniše“, poručio je Ivošević.

Podsetio je da je USPS podneo inicijativu Ustavnom sudu Srbije da se oceni ustavnost tog Zakona, dodavši da se taj sud „propisno obrukao i većinom glasova odbacio taj zahtev“.

Time je zaslužio kolokvijalni naziv ‘zauzdani sud’, odnosno sud pod uzdama koje drži vlada, partija i politika. Čak i druga inicijativa za ocenu ustavnosti tamo stoji već tri godine i ne rešava se. Zato ćemo morati da se obratimo Strazburu“, rekao je on.

Predsednik USPS Mihajlo Miša Radović, rekao je da u poslednje četiri godine penzioneri u ovom društvu „ne postoje i mediji ih ignorišu ili nedovoljno prate njihove probleme i borbu za dostojanstven život“.

A mi imamo najniže penzije u regionu bivše Jugoslavije, malo više od 100 evra, što smo utvrdili na poslednjem kongresu Evrospke federacije penzionera i starih lica (FREPA)“, naveo je Radović i dodao da vlasti sa druge strane šalju informacije „da su penzije najveće i da nikada bolje nije bilo“.

Kako je naveo, pre četiri godine je sadašnji predsednik države (Aleksandar Vučić) rekao da će Srbija otići u bankrot, a nije obrazložio te tvrdnje, niti je predstavio činjenice, dok je predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić „izdao penzionere“ i dao dozvolu da se taj Zakon usvoji.

On je kazao da ljudi na štakama i sa štapovima dolaze da se solidarišu i bore za svoja prava, a da postoje primeri da su čak i njihova deca bila zastrašivana da će „dobiti otkaz ukoliko njihovi roditelji budu učestvovali na protestima penzionera“.

Pričano nam je da nam uzimaju pare zbog toga da bismo našoj deci obezbedili posao, kad ono mi smo našoj deci obezbedili samo da završe školu i da što pre pobegnu iz ove zemlje, koja u ovom trnutku nema perspektivu. Borićemo se do kraja„, dodao je Radović.

Pozvao je penzionere da se jave u USPS, kako bi se kroz parnične postupke, odnosno tužbe pred sudom, borili za povraćaj neisplaćenih delova penzija, prenosi portal Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mališić: Vanredno stanje je bilo Meka za lansiranje lažnih vesti

Beograd, 26. maj 2020. – Mada je centralizacija informacija uvedena, pa suspendovana…