Naslovna Kultura Književnost Izabrane pesme Saše Jelenkovića u izdanju Arhipelaga

Izabrane pesme Saše Jelenkovića u izdanju Arhipelaga

4 minuta za čitanje
0
142
Saša Jelenković

Beograd, 20. marta 2020. – Knjiga izabranih pesama Saše Jelenkovića objavljena je u izdanju Arhipelaga i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara u ediciji Izbor.

Nastala povodom 33 godina pesničkog rada i 55 godina života Saše Jelenkovića, ova knjiga sadrži 77 pesama iz različitih faza pesnikove poezije.

I to od knjiga Neprijatna geometrija (1992) i Ono što ostaje (1993), preko Heruvimskih tajni (1994), Kraljevskih objašnjenja (1998), Knjige o srcu (2002) i trilogije o Elpenorima (Elpenorova pisma, 2003, Elpenorovo buđenje, 2004, i Elpenori, 2006), do knjiga Gola molitva (2013), Pedeset (2014), Sećanja počinju posle smrti (2017) i Gibraltar (2018).

Izabrane pesme Saše Jelenkovića objavljene su u izboru i sa odličnim pogovorom književne kritičarke i pesnikinje Katarine Pantović.

Jednostavni naslov ovog izbora – izabrane pesme – predstavlja neskriveni omaž velikim srpskim pesnicima modernizma poput Ivana V. Lalića, Borislava Radovića i Jovana Hristića.

Analizirajući Jelenkovićevu poeziju, Katarina Pantović naglašava da je ovo reprezentativan izbor iz poezije jednog od vodećih savremenih pesnika.

Ova knjiga, sastavljena iz dvanaest ciklusa, može se (i treba) čitati kao jedna celovita zbirka. Ona je autentičan prikaz i pregled autorovog dosadašnjeg pesničkog razvoja koji je „trpeo“ određena poetička meandriranja, ali u biti ostajao prepoznatljiv i monolitan u odnosu prema svetu“, kaže Pantović.

Kritičarka ukazuje na osnovna obeležja ove osobene poetike:

Često se stiče utisak (naročito u zbirkama Elpenori i Sećanja počinju posle smrti) da lirski subjekt samom sebi piše iz smrti u život i obratno. Кao da time pesnik ukazuje i na svojevrsnu nemogućnost i neautentičnost sećanja u realnom životu. U svetu svakodnevnih krhotina i tragova o bivšim postojanjima, programiranje sećanja pojavljuje se kao jedan od najtragičnijih oblika dehumanizacije. Ovime se stvara svojevrsna životna dijalektika u kojoj se subjekt neprekidno gubi, traži i pronalazi, potvrđuje sebe i samoporiče se, što uspostavlja trajnu nesigurnost i neizvesnost kao osnovni princip postojanja. Jedna stvar je, doduše, sasvim izvesna: „što je zapisano, zapisano je““.

Saša Jelenković je objavio dvanaest pesničkih knjiga. Za poeziju je dobio veći broj književnih nagrada, među kojima se nalaze i „Matićev šal“, „Milan Rakić“, „Vasko Popa“ i „Disova nagrada“ za celokupno pesničko delo. Poezija mu je prevođena na više jezika. Jelenković živi u Zaječaru.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Književnost
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Šabić: Nedopustivo nizak nivo dostupnosti informacija o radu Vlade i Kriznog štaba tokom epidemije korona virusa

Beograd, 02. jul 2020. – Dostupnost informacija o radu Vlade i njenog Kriznog štaba za suz…