Naslovna Civilno društvo Izbeglice i migranti najčešće izopšteni iz sistema zaštite ljudskih prava

Izbeglice i migranti najčešće izopšteni iz sistema zaštite ljudskih prava

2 minuta za čitanje
0
195
migranti

Beograd, 10. decembar 2020. – Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja je, na Međunarodni dan ljudskih prava, upozorila da su izbeglice i migranti jedna od grupa koja je u praksi najčešće izopštena iz sistema zaštite ljudskih prava, dok im je pristup pravdi i različitim mehanizmima zaštite u velikom broju slučajeva nedostupan.

Uprkos činjenici da je Srbija humano postupala prema izbeglicama i migrantima od početka migrantske krize, Srbija je, jedna od evropskih zemalja u kojoj je u poslednjih godinu dana primetan nagli porast ksenofobičnog sentimenta čiji su glavni zagovarači i podstrekači ekstremno nacionalističke formalne i neformalne grupe, pokreti i organizacije poput Narodnih patrola i Levijatana, navela je Koalicija.

Članice Koalicije upozoravaju da tolerisanjem nedopustivog ponašanja desničarskih organizacija, nadležni državni organi rizikuju stvaranje sve većih podela u društvu koja uništavaju demokratske vrednosti, kao što su poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava.

Posledica nereagovanja nadležnih je i pojačani iracionalni strah od izbeglica među lokalnim stanovništvom, porast zločina iz mržnje prema pripadnicima te društvene grupe, ali i degradiranje sistema vrednosti u kojem se različitost percipira kao bogatstvo, a poštovanje ljudskih prava smatra osnovnim postulatom demokratskog društva, samtra Koalicija.

Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja čine organizacije Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje, Danish Refugee Council, Indigo, Mreža psihosocijalnih inovacija i Humanitarni centar za integraciju i toleranciju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Beogradski Prajd 2023. biće održan 9. septembra

Beograd, 26. septembar 2022. – Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend …