Naslovna Civilno društvo Izložba ”Boje života”

Izložba ”Boje života”

7 minuta za čitanje
0
1,136

Beograd, 21. jun 2017. (SOS Dečija sela) – SOS Dečija sela Srbija organizovala su izložbu “Boje života”, koja je održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Povod za izložbu je Međunarodni dan izbeglica a sama postavka je specifična po tome što su autori i autorke izbeglice sa kojima SOS Dečija sela Srbija rade u prihvatnim centrima Adaševci i Principovac.

Radovi prikazani na izložbi „Boje života“ nastali su na likovnim radionicama koje su SOS Dečija sela Srbija, uz pomoć akademskog slikara Miloša Ostojića, tokom aprila 2017, organizovala za decu i mlade u Prihvatnim centrima Adaševci i Principovac.

Kroz radionice je tokom 4 nedelje prošlo 135 polaznika i polaznica različitih uzrasta iz različitih zemalja. Rezultat su radovi na teme poput apstraktnog i akcionog slikarstva, mrtve prirode, portreta i mašte, nastali uz pomoć tehnika kao što su kolaž, akvarel, tempera, crtanje olovkom.

Na otvaranju izložbe govorili su Dragana Rajić, iz Komeserijata za izbeglice i migracije Srbije, Tanja Marović, savetnica za razvoj programa u SOS Dečijim selima Srbija, Gordana Vučinić, menadžerka programa „Solidarnost“, Aboozar Soltani i Jahanzeb Momand, kao autori čiji su radovi, između ostalih, bili deo postavke.

Likovne radionice, kao deo okupacionih aktivnosti koje SOS Dečija sela sprovode sa izbeglicama, u okvuru programa „Solidarnost“, naišle su na veliko interesovanje i izazvale jako dobar efekat među korisnicima koji su na njima otkrili sve mogućnosti koje umetnost pruža i iskoristili priliku da univerzalnim jezikom umetnosti iskažu svoju kreativnost i podele osećanja.

Pored 129 umetničkih radova i crteža, na izložbi „Boje života“ je prikazano i 29 fotografija Abuzara Soultanija, fotografa koji dolazi iz Irana, već duže vreme boravi u Prihvatnom centru Adaševci i često volonterski pomaže u realizaciji aktivnosti koje SOS Dečija sela organizuju u ovom prihvatnom centru. Za posetioce smo pripremili i projekciju kratkih promotivnih filmova o radu SOS Dečijih sela Srbija i izbegličkoj krizi.

"Inspiraciju pronalazim u želji za boljim i lepšim životom. Prilagođavajući se situaciji u kojoj se nalazim, sve fotografije snimljene su mobilnim telefonom", iznosi Abuzar.

Izložba „Boje života“ već je prikazana u Šidu, gde je naišla na veliko interesovanje, a nakon Beograda obići će i drug lokacije u Srbiji na kojima su SOS Dečija sela angažovana na pružanju podrške izbeglicama.

Ova izložba je kruna svega što smo radili gotovo mesec dana. Likovne radionice su rađene sa ciljem da imaju terapijski efekat – da im pomognu da savladaju neke svoje probleme, da se opuste i savladaju svoju kreativnost. Ima radova koji su vrlo depresivni i pokazuju njihovu trenutnu situaciju, a ima radova koji su jako interesantni – naročito dečiji radovi, jer deca žele da, kroz svoje radove, nesebično podele sa svima nama svoje utiske i emocije“, reči su Miloša Ostojića, akademskog slikara, koji je vodio likovne radionice u Adaševcima i Principovcu

SOS Dečija sela Srbija, od avgusta 2015, kroz Program urgentne pomoći „Solidarnost“, pružaju pomoć i podršku izbeglicama na njihovom putu kroz Srbiju. SOS Dečija sela Srbija obezbedila su Sigurna mesta za decu, Kutak za majku i dete, porodični kutak,  IT kutak, podršku “Super autobusa” i mobilnih timova, koji distribuiraju materijalnu i nematerijalnu pomoć, podšku timova za zaštitu dece, kao i podršku nadležnim državnim institucijama i lokalnim zajednicama, kroz jačanje njihovih kapaciteta za odgovor na izbegličku krizu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NVO ASTRA: Pandemija izmenila tokove trgovine ljudima

Beograd, 01. decembar 2020. – Pandemija korona virusa je izmenila tokove trgovine lj…