Naslovna Vesti Evropska unija Izložba o urbanoj istoriji Rijeke, ovogodišnje Evropske prestonice kulture

Izložba o urbanoj istoriji Rijeke, ovogodišnje Evropske prestonice kulture

3 minuta za čitanje
0
83
Rijeka

Rijeka, 02. septembar 2020. – U okviru projekta Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture u tom hrvatskom gradu otvorena je velika izložba o njegovoj urbanoj istoriji “Fiume Fantastika: Fenomeni grada“.

Rijeka je ove godine izabrana za Evropsku prestonicu kulture, ali su zbog epidemije korona virusa mnogi programi i događaji odloženi ili otkazani.

Postavljena u preuređenoj hali nekadašnjeg lučkog skladišta Eksportdrvo, izložba prati poslednjih 150 godina urbane istorije Rijeke tokom kojih grad, po rečima organizatora, izrasta u globalni saobraćajni i industrijski centar.

U deset tematskih celina posvećenih fenomenima karakteriističnim za grad Rijeku (Granice, Luka i železnica, Mreže, Kino: Stižu ljudi, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone) izložba tumači istoriju modernog urbanog razvoja Rijeke i okoline, prateći uticaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada.

Postavka sa obiljem fotografija, crteža, arhivskog materijala ali i interaktivnih mapa i sadržaja, koja na zanimljiv način ilustruje rast, razvoj i transformacije grada, temelji se na istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Univerzitetu u Rijeci koji su zajedno sa Gradom Rijeka i organizatori izložbe.

Izložba “Fiume Fantastika: Fenomeni grada” u riječkom Eksportdrvu otvorena je do 1. decembra, a u sklopu projekta Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture u istoj hali postavljene su još četiri manje izložbe “Usijano more”, “Histerične mašine”, “Terra Effluviens” i “Oblomo: zaposlen lenjošću”.

Evropska komisija predložila je 19. avgusta da se Rijeci, kao i irskom Golveju, zbog posledica krize izazvane korona virusom omogući da titulu Evropske prestonice kulture 2020. zadrže sve do 30. aprila 2021, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Porez na CO2 na granicama EU kao instrument zaštite klime i konkurencije

Brisel, 16. septembar 2020. – Francuska se već godinama zalaže za uvođenje poreza na emisi…