Naslovna Društvo Životna sredina Izračunajte svoj ekološki otisak: Elektronski kalkulator za građane

Izračunajte svoj ekološki otisak: Elektronski kalkulator za građane

4 minuta za čitanje
0
3,881

Karbonski otisak predstavlja ukupnu količinu gasova sa efektom staklene bašte proizvedenih direktno i indirektno od strane individue ili društva.  To je zapravo mera našeg uticaja na životnu sredinu i klimatske promene a izražava se u tonama (ili kilogramima) ekvivalenata ugljen-dioksida. 

Svaki pojedinac svojom delatnošću nanosi štetu životnoj sredini ali i da svi pojedinačno možemo i moramo da preduzmemo ozbiljne korake kako bismo smanjili emisije gasova koji doprinose efektima staklene bašte. U zavisnosti od naših navika, bilo da je reč o ishrani, načinu putovanja, potrošnji energije, kupovnim navikama, načinu odlaganja otpada proizvodimo štetne gasove koji negativno utiču kako na sredinu u kojoj živimo tako i na naše zdravlje. 

NVO Green Home je na svojoj web stranici postavila baner "Izračunajte svoj karbonski otisak", a u okviru kog građani mogu jednostavnim klikom naći više informacija o tome šta je karbonski otisak i kako ga možemo izmeriti. Unošenjem podataka o vašim svakodnevnim aktivnostima kalkulator vam daje obračun koliko učestvujete u zagađivanju životne sredine, te daje i nekoliko ideja na koji način možete umanjiti negativan uticaj na životnu sredinu, npr. za početak promeniti izbor prevoznog sredstva. Ovo se dalje može uporediti sa vašim mesečnim troškom ukoliko idete automobilom i onim koji biste napravili ukoliko biste išli pešice, biciklom ili koristeći gradski prevoz i sl.

Neki od kalkulatora koji se nude i predlažu šta je to što svaki pojedinac može uraditi, te koliko je zapravo važno kupovati domaće proizvode, koristiti javni transport, ulagati u izolaciju stambenog prostora  i umanjiti troškove kućnog budžeta a da pri tome živimo udobno i učestvujemo u smanjenju nastanka štetnih gasova.

Merenjem  karbonskog otiska vidi se da i najmanja promena ponašanja može u značajnoj meri doprineti smanjenju zagađenosti životne sredine i zdravijem okruženju. 

Izvor: NVO Green Home

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Životna sredina
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Macura: Država da omogući najsiromašnijima korišćenje zdravog i čistog grejanje

Valjevo, 22. oktobar 2021. – Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura, na…