Naslovna Društvo Izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava nije tema za debatu

Izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava nije tema za debatu

4 minuta za čitanje
0
225
70 godina EKLJP

Beograd, 04. novembar 2020. – Rad pravosuđa mora biti efikasan, delotvoran i nepristrasan, izjavila je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matea Norčič Štamcar i poručila da izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava nije tema za debatu, već mora biti obavezna i nezamenjiva zaštita ljudskih prava.

Kancelarija Saveta Evrope u Srbiji, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu i Ambasadom Grčke, zemlje koja predsedava Komitetom ministara SE, obeležila je 70 godina od usvajanja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Norčič Štamcar je, povodom obeležavanja 70 godina od usvajanja Evropske konvencije o ljudskim pravima, ocenila da je za Srbiju posebno važno poglavlje 23 u pristupanju EU, zaštita osnovnih i ljudskih prava i sloboda.

Ima napretka u pojedinim oblastima, Srbija je ratifikovala brojne konvencije za zaštitu ljudskih prava, Vlada Srbije je uspostavila novo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i dijalog, naglasila je ona.

Norčič Štamcar je ukazala da se, ipak, beleži  veliki broj pretnji novinarima, LGBTI osobama, beleži se rast porodičnog nasilja, govor mržnje je prisutan na društvenim mrežama, a institucije se retko bave tim fenomenom, koje mora biti predmet krivičnog gonjenja.

Srbija već dugo nema Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, predočila je Norčič Štamcar i rekla da EU podržava poruke Vlade Srbije da neće biti tolerisanja kršenja ljudskih prava.

Mi smo svakako vaš partner i spremni smo da pružimo politčku i stručnu pomoć, dodala je ona.

Sud je poslednja brana ljudskih i manjinskih prava i sloboda građana, ocenila je  predsednica Ustavnog suda Srbije Snežana Marković.

Ustavna žalba u Srbiji je delotvoran instrument zaštite pojedinca i da se sud u svom radu vodi odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima i praksom Evropskog suda za ljudska prava, naglasila je Marković.

Marković je podsetila da je Srbija ratifikovala konvenciju 2004. godine, a da je kao instrument ustavne žalbe uveden 2008. godine i da je Evropski sud za ljudska prava ocenio da je to delotvoran mehanizam zaštite praa i sloboda pojedinaca.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević ocenio je da Evropski sud za ljudska prava kontrolišući tretman vladajuće većine prema malom čoveku obnavlja moralu svest te većine u današnjim evropskim savremenim društvima.

Milojević je rekao i da bi zakonodavac utrebalo da usvaja standarde koje može da ostvari, ali ne manje od principa evropske konvekcije i istakao da sudje imaju posebnu odgovornost za njenu primenu, kao i primenu prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…