Naslovna Politika Jаnković: Diskriminacija već godinama najzastupljenija na tržištu rada

Jаnković: Diskriminacija već godinama najzastupljenija na tržištu rada

2 minuta za čitanje
0
404
Brankica Janković

Beograd, 30. april 2019. – Poverenicа zа zаštitu rаvnoprаvnosti Brаnkicа Jаnković ocenila je da je tržište rada oblast u kojoj je diskriminacija najzastupljenija već godinama i da bi nadležni trebali da inteziviraju rad na efikasnijoj zaštiti prava radnika.

Poverenica je povodom obležavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada, navela da su žene, stari, osobe sa invaliditetom, mladi i siromašni građani koji prihvataju nehumane uslove rada, najdiskrimisanije grupe na tržištu rada.

Osim što predstavlja kršenje ljudskih prava, diskriminacija u oblasti radnih odnosa ima i negativne posledice na ukupan ekonomski napredak, jer povećava broj siromašnih i socijalno isključenih, te je upravo njeno suzbijanje uslov za društveni prosperitet i rast životnog standarda“, saopštila je Brankica Stanković.

Podsetila je da Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu podnela Inicijativu za izmene ili stavljanje van snage zakona kojim je zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru, imajući u vidu posledice funkcionisanja službi u oblasti zdravlja, prosvete, socijalne zaštite, brige o deci, nauke i kulture.

Poverenica je najavila da će na Međunarodni dan tolerancije, podneti Narodnoj skupštini Poseban izveštaj o diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…