Naslovna Politika Jakšić: Povlačenje redovne rasprave o Kosovu upozorenje Srbiji da se previše približila Moskvi

Jakšić: Povlačenje redovne rasprave o Kosovu upozorenje Srbiji da se previše približila Moskvi

4 min read
0
112
Boško Jakšić

Beograd, 2. avgust 2018. –  Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenio je da to što redovna rasprava o Kosovu neće biti na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) neće imati velike posledice po Srbiju i da to znači da Zapad i Velika Britanija očekuju skoro rešavanje kosovskog pitanja.

Jakšić je za agenciju Beta izjavio da Zapad smatra da je situacija na Kosovu stabilnija i da je zato smanjivanje snaga Unmika opravdano.

"Svi znamo koliko je Zapad opsednut efektom stabilnosti u regionu. To što se smanjuju snage Unmika je nagoveštaj da se na Zapadu i Londonu očekuje relativno brzo rešavanje i rasplet kosovskog pitanja, što je dobar znak", ocenio je Jakšić.

On je dodao da su rasprave o Kosovu u Savetu bezbednosti poslednjih godina imale samo informativnu funkciju i da se na njima nisu rešavali suštinski problemi.

"Te rasprave ni na koji način nisu doprinele rešavanju problema na Kosovu. Problem se više ne rešava u Ujedinjenim nacijama, već se odavno rešava u Briselu", rekao je Jakšić.

On je ocenio da Velika Britanija povlačenjem redovne rasprave o Kosovu želi da upozori Srbiju da se previše približila Moskvi.

"To je neka vrsta opomene Srbiji, jer ni Britanci nemaju ništa posebno od toga što neće biti debate u Savetu bezbednosti. Niti se mnogo dobija, niti se mnogo gubi neodržavanjem tih sednica", dodao je Jakšić.

Redovna rasprava o radu Misije UN na Kosovu nije na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN u avgustu, tokom predsedavanja Velike Britanije.

Savet bezbednosti do sada je svaka tri meseca razmatrao izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (Unmik). Poslednja takva sednica održana je 14. maja.

Velika Britanija i druge zapadne zemlje zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

Savet bezbednosti UN je od 10. juna 1999, kada je usvojena rezolucija 1244, redovno razmatrao izveštaje generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…