Naslovna Politika Jakšić: Ruski uticaj nesrazmeran je ulaganjima i nedoličan kandidatu za EU

Jakšić: Ruski uticaj nesrazmeran je ulaganjima i nedoličan kandidatu za EU

3 min read
0
136
Boško Jakšić

Beograd, 10.mart 2019. – Ruski uticaj u Srbiji nesrazmeran je ruskim ulaganjima i nedoličan je zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, smatra spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Jakšić ocenjuje da ruski uticaj raste neprimerenom brzinom od kada je izbila kosovska kriza i konstatuje da je Kosovo alfa i omega srpske spoljne politike.

U tim okolnostima, kako je predočio, Srbija je prepoznala Rusiju kao sveca zaštitnika „srpskog Jerusalima“.

Po njemu, Srbija nije dorasla zvaničnoj politici u kojoj se balansira između Kremlja, Vašintona i Brisela, ali će se sve to promeniti onog trenutka kada kosovski problem bude rešen i kada se zatvori kanal ruskog uticaja.

Splasnuće to oduševljenje koje ovde postoji, a koje Rusi pre svega grade na panslavizmu, panpravoslavlju, koristeći i crkvu, kao moćan instrument sopstvenog uticaja“, napominje Jakšić u razgovoru sa novinarkom Tamarom Skroza.

On predviđa da će građani Srbije tada reagovati „po džepu, a ne po srcu“, kao i da će onda, sama po sebi, utihnuti iracionalnost koja postoji u odnosu prema Rusiji i koja deli Srbe.

Jakšić objašnjava da se pritisak Rusije dodatno pojačao otkada se, kako kaže, Kremlju otrgla Crna Gora, a Makedonija je na putu da se izmakne.

Tada su, po njemu, Rusiji ostala samo uporišta u Srbiji i Republici Srpskoj, dok je Zapadni Balkan postao mini poligon nečega što mnogi nazivaju novim hladnim ratom.

Jakšić naglašava da Moskvu vode praktični interesi i da je Srbija samo stavka u njenoj političkoj trgovini.

Kada se Rusi dogovore oko neke stvari – da li će to biti, recimo, Kosovo za Gruziju, ili Kosovo za Krim – ta velika ljubav prema nama će jednostavno nestati i mi ćemo biti razočarani kao napuštena mlada“, kaže Jakšić za FoNet.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Spasić: Makron promoviše novu viziju Evrope

Beograd, 18. mart 2019. – Francuski predsednik Emanuel Makron predstavio je svoj man…