Naslovna Politika Jakšić: Ruski uticaj nesrazmeran je ulaganjima i nedoličan kandidatu za EU

Jakšić: Ruski uticaj nesrazmeran je ulaganjima i nedoličan kandidatu za EU

3 min read
0
169
Boško Jakšić

Beograd, 10.mart 2019. – Ruski uticaj u Srbiji nesrazmeran je ruskim ulaganjima i nedoličan je zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, smatra spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Jakšić ocenjuje da ruski uticaj raste neprimerenom brzinom od kada je izbila kosovska kriza i konstatuje da je Kosovo alfa i omega srpske spoljne politike.

U tim okolnostima, kako je predočio, Srbija je prepoznala Rusiju kao sveca zaštitnika „srpskog Jerusalima“.

Po njemu, Srbija nije dorasla zvaničnoj politici u kojoj se balansira između Kremlja, Vašintona i Brisela, ali će se sve to promeniti onog trenutka kada kosovski problem bude rešen i kada se zatvori kanal ruskog uticaja.

Splasnuće to oduševljenje koje ovde postoji, a koje Rusi pre svega grade na panslavizmu, panpravoslavlju, koristeći i crkvu, kao moćan instrument sopstvenog uticaja“, napominje Jakšić u razgovoru sa novinarkom Tamarom Skroza.

On predviđa da će građani Srbije tada reagovati „po džepu, a ne po srcu“, kao i da će onda, sama po sebi, utihnuti iracionalnost koja postoji u odnosu prema Rusiji i koja deli Srbe.

Jakšić objašnjava da se pritisak Rusije dodatno pojačao otkada se, kako kaže, Kremlju otrgla Crna Gora, a Makedonija je na putu da se izmakne.

Tada su, po njemu, Rusiji ostala samo uporišta u Srbiji i Republici Srpskoj, dok je Zapadni Balkan postao mini poligon nečega što mnogi nazivaju novim hladnim ratom.

Jakšić naglašava da Moskvu vode praktični interesi i da je Srbija samo stavka u njenoj političkoj trgovini.

Kada se Rusi dogovore oko neke stvari – da li će to biti, recimo, Kosovo za Gruziju, ili Kosovo za Krim – ta velika ljubav prema nama će jednostavno nestati i mi ćemo biti razočarani kao napuštena mlada“, kaže Jakšić za FoNet.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Kampanja ekstremnih desničarskih partija nastoji da, za izbore za Evropski parlament, privuče mlade

Brisel, 16. maj 2019. –  Krajnje desničarske evropske partije udvaraju se mladi…