Naslovna Politika Evropska unija Janjić: Očigledno je da postoji agenda po kojoj se ponašaju Vučić i Tači

Janjić: Očigledno je da postoji agenda po kojoj se ponašaju Vučić i Tači

5 min read
0
557
Dušan Janjić

Beograd, 8. avgust 2018. – Analitičar Dušan Janjić izjavio je da se iz govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije moglo zaključiti da je podela Kosova isključena, ali da je očigledno predsedniku sve teže da o njoj govori.

"Da ona (podela) nije isključena govori što to stalno ponavlja (ministar spoljnih poslova Srbije) Ivica Dačić i prisustvo (ministra odbrane Srbije) Aleksandra Vulina u prvom redu sa novinarima, koji je takođe zagovornik promena granica na Balkanu", kazao je Janjić agenciji Beta.

On je dodao i da najava predsednika Kosova Hašima Tačija o održavanju referenduma o priključenju Prševske doline Kosovu nije ništa drugo nego jedna verzija plana o razgraničenju i podeli, o kome su raspravljali tokom prošle i početkom ove godine Vučić i Tači.

Vučićev govor sam po sebi nije odavao utisak sigurnosti, jer nije pokazao snagu koju uobičajeno pokazuje kada je ubeđen u nešto, rekao je Janjić.

"Ipak, verujem da će Vučić preispitati svoju politiku i da će razumeti da to u šta ga guraju ili sećanja na 90-te ili njegovi saradnici poput Dačića i Vulina jeste put u političku propast Aleksandra Vučića ili ljudska katastrofa Srba sa Kosova. Naravno i dodatnih 10-15 godina nove izolacije Srbije", rekao je Janjić.

On je ocenio i da u septembru ništa ozbiljno neće biti odlučeno o kosovskom pitanju, iako je tako nešto Vučić najavio, već da će tada Kosovo i Srbija saznati da idu na vanredne izbore.

Janjić je rekao da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači verovatno pokušavaju da sledeće izbore dobiju "udvaranjem na temi nesigurnosti i stabilnosti", jer je u srpskom slučaju jasno da se opozicija ne snalazi, dok je za Tačija očigledno da želi da podeli vlast sa Samoopredeljenjem.

"Očigledno je da postoji agenda po kojoj se ponašaju Vučić i Tači i da zaista žele da taj proces završe kroz jednu strašnu presiju na javnost najavljujući razne referendume", rekao je Janjić.

On je ocenio i da je celokupno obraćanje Vučića naciji bilo usmereno na prikrivanje događaja koji su se desili za vikend na Kosovu, odnosno da se za održavanje mira i stabilnosti optuže oni koji su palili svetla javnosti alarmirajući da ima poteza koji vode ka daljem podgrevanju teme o podeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbiju mnogo toga čeka u septembru, ali nije precizirao šta se tačno planira i ponovio da za Kosovo neće biti nikakvog tajnog rešenja i da će se o njemu izjašnjavati građani na referendumu.

Hašim Tači sinoć je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk objavio da radi na tome da se omogući referendum o pripajanju Kosovu Medveđe, Bujanovca i Preševa, preneo je portal Kossev.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…