Naslovna Politika Evropska unija Janjić: Zemlje kvinte ne žele dugu političku igru oko Kosova

Janjić: Zemlje kvinte ne žele dugu političku igru oko Kosova

4 min read
0
152
Dušan Janjić

Beograd, 4. jun 2018. – Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da je direktna komunikacija Prištine i Beograda uglavnom prestala i da stvari idu u sve gorem pravcu, što međunarodnu zajednicu postavlja pred dilemu da li da nastavi da radi na način na koji je do sada radila ili da traži neke druge načine za rešavanje problema.

"Ovo je osetljiva faza u kojoj je međunarodna zajednica, a pre svih Vašington, pokazuje znake spremnosti da stavi po strani igre malih lokalnih moćnika. To sve čini nervoznim, a naročito one koji su bili spremni na dugu 'političku igru' i verovali da je ona moguća", rekao je Janjić agenciji Beta, komentarišući zastoj u pregovorima Beograda i Prištine.

Janjić smatra da zemlje kvinte (SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija) očigledno nisu za dugu političku igru, da imaju drugačije mišljenje i da se približavaju stavu da problem Kosova treba rešavati bez obzira da li Srbija i Kosovo idu ka Evropskoj uniji (EU) ili ne.

"Te zemlje su nedavno održale sastanak, ali ne postoji nikakav poseban papir nego serija dokumenata, uključujući i mišljenja uticajnih instituta i drugih organizacija", dodao je on.

"Postoji buka u srpskim medijima i zloupotreba nervoze od strane vlasti na Kosovu. Imamo stalne izveštaje o incidentima, o tome kako je srpska strana žrtva. Imamo nadmenost albanskih političara koji nisu shvatili da je Statut Zajednice srpskih opština (ZSO) za Srbiju uslov za dijalog", kaže Janjić.

On je dodao da ako se donošenje Statuta ZSO onemogući od bilo koje strane, nema ništa od Briselskog sporazuma.

"Onda ostaje da se ponovo pokušaju direktni kontakti sa dve strane ili da se organizuje međunarodna konferencija, a moguća je i politička i druga izolacija jednog od aktera ili oba aktera" dodao je on.

Janjić očekuje da visoka predstavnica EU Frederika Mogerini uskoro organizuje novi sastanak u Briselu sa predstavnicima vlasti u Beogradu i Prištini, na kome bi trebalo da se raščisti kako dalje.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…