Naslovna Politika Janković: Državni organi ako improvizuju, građani će još više i vanredno stanje može postati haotično

Janković: Državni organi ako improvizuju, građani će još više i vanredno stanje može postati haotično

4 minuta za čitanje
0
187
Saša Janković

Beograd, 24. mart 2020. – Vanredno stanje je, posle ratnog, najviši stepen odstupanja od normalnog toka života u državi.

Autorka teksta je Saša Janković, prvi Zaštitnik građana Republike Srbije i prvi predsednik Pokreta slobodnih građana

Dok opasnost koja ga je izazvala traje, institucije za ljudska prava izbegavaju da javno daju detaljne, a pogotovo konačne ocene.

Kritika, posebno ako bude jednostrano i tendenciozno prenošena, mogla bi da izazove konfuziju te smanji ne samo loše već i dobre efekte mera na snazi, načini štetu. A opasnost u ovom momentu uveliko traje, te ćemo biti krajnje oprezni.

Iz perspektive bivšeg zaštitnika građana daćemo prvo neku vrstu opšte ocene dosadašnje situacije: mere koje je vlast u Srbiji donela, načelno su primerene opasnosti koja se nadvila nad Srbiju i svet.

Međutim, snaga nekih od njih ne čini se dobro odmerenom, a izvođenje izgleda nedovoljno pripremljeno, zakasnelo, zbunjujuće i nedovoljno iznijansirano za ljude u različitim situacijama i sa različitim potrebama.

Ko radi, taj i greši, staro je pravilo.

Očekivalo bi se ipak da službe specijalizovane za ovakve situacije imaju pripremljene planove za scenario koji svakodnevno gledamo u filmovima te teško da bi smeo da ih iznenadi, i da su građane odavno edukovale o nivoima i sadržini mera koje će jednom možda nastupiti.

Sposobnost improvizacije je sjajna osobina, ako improvizacija nije glavni metod rada. Ako puno improvizuju državni organi, građani će još više i vanredno stanje može postati haotično.

Dobar aktuelan primer planiranja i pripreme mera pre njihovog stupanja na snagu nalazimo u Rusiji, gde su prodavnice odmah po objavljivanju posebnih mera mušterije dočekale sa limitiranim paketima osnovnih namirnica.

Time se, reklo bi se, mnogo efikasnije sprečavaju nestašice od vikanja na ljude da ne kupuju mnogo, od čega neki još brže padaju u strah i kupuju još više, čak izgleda i najviši zvaničnici parlamenta.

Strategija kanadske vlade pokazuje kako se državne mere mogu usmeriti prema privredi kako bi se brže i jeftinije obezbedila potrebna sredstva poput maski, respiratora i sredstava za dezinfekciju, umesto samo na ljude pogođene nestašicom.

Ljude je potrebno umiriti nizom mera za ublažavanje ekonomskih posledica prekida rada u mnogim delatnostima.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu dnevnog lista Danas.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Spremo: Društveni dijalog kao ozbiljan način pristupa i izveštajima domaćih organizacija

Beograd, 29. maj 2020. – “Kritike sa međunarodnog nivoa na neki način bivaju adresir…