Naslovna Društvo Janković: “Imamo priliku da pokažemo privrženost univerzalnim principima ravnopravnost”

Janković: “Imamo priliku da pokažemo privrženost univerzalnim principima ravnopravnost”

3 minuta za čitanje
0
18
Brankica Janković

Beograd, 10. decembar 2020. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da, uprkos tome što se ove godine Međunarodni dan ljudskih prava obeležava u senci pandemije, ne sme se dozvoliti da padne senka na poštovanje i ostvarivanje ljudskih prava, jer takva senka prekriva dostojanstvo svakog pojedinca.

Ona je naglasila da smo i kao pojedinci i kao društvo suočeni sa globalnim pozivom na buđenje da objedinimo snage i stvorimo novu viziju boljeg, prosperitetnijeg, stabilnijeg i bezbednijeg sveta, u kojem niko neće biti ostavljen po strani, saopšteno je iz kabineta poverenice.

Brankica Janković je ukazala da sada imamo i priliku da pokažemo privrženost univerzalnim principima ravnopravnost,i ali i pojedinačnu nameru da pokažemo više razumevanja, tolerancije i solidarnosti.

U susret danu ljudskih prava, Janković je u Zaječaru razgovarala sa predstavnicima organizacija Društvo Roma-Zaječar i Timočki omladinski centar, u okviru tradicionalnih poseta poverenice nekoj opštini ili gradu, kako bi simbolično pokazala da su svi građani i građanke ravnopravni i da su instituciji jednako važni.

Na sastanaku sa predstavnicima Društva Roma-Zaječar poverenica je istakla da su se Romi i Romkinje suočavali i pre pandemije sa velikim poteškoćama, kao što je visoka stopa siromaštva, život u neformalnim uslovima i nestandardizovanim naseljima a da je još teže postalo tokom pandemije.

Većini dece romske nacionalnosti tokom pandemije, usled nedostatka uslova, onemogućeno je praćenje nastave na daljinu zbog čega je institucija poverenika tokom vanrednog stanja podnela nekoliko preporuka mera, rekla je poverenica i ukazala da je diskriminacija pretnja demokratiji a predstavnike udruženja pozvala da ohrabre ljude iz svoje okoline da prijave diskriminaciju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Paprena cena obrazovanja u Srbiji

Beograd, 23. februar 2021. – U školovanje jedne osobe od predškolskog uzrasta, preko…