Naslovna Politika Janković: Još uvek nije stvorena kultura prijavljivanja povrede ljudskih prava sa elementima diskriminacije

Janković: Još uvek nije stvorena kultura prijavljivanja povrede ljudskih prava sa elementima diskriminacije

2 minuta za čitanje
0
185
Brankica Janković

Beograd, 27. decembar 2019. – Deset godina od donošenja zakona o zabrani diskriminacije još nismo stvorili tu kulturu prijavljivanja svih povreda prava, kazala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Janković je na televiziji N1 kazala da građani najviše prijavljuju povredu prava na članstvo u političkim i sindikalnim organizacijama i da je sve više prijava diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti i seksualne orijentacije.

Ali, „i dalje je veliki strah“, ocenila je Janković kada se radi o prijavi diskriminacije LGBT+ osoba.

Ona je rekla da institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti ne trpi političke pritiske, ali da ima negativnih komentarisanja preporuka i upozorenja te institucije.

Janković, kojoj u maju ističe mandat, kazala je da je tokom aktuelnog mandata sigurno pravila neke greške i da je uvek spremna da preuzme punu odgovornost.

Radila sam najbolje što sam umela i znala, najbitnije mi je da ću moći posle mandata da pogledam svakog u oči“, rekla je Janković.

Govoreći o incijativi te institucije o zabrani rada nedeljom, Janković je istakla da ta institucija nije tu da bi se nekome svidela i da je spremna da tu ideju „gura do kraja“.

Građani u Srbiji ne treba da budu građani trećeg reda“, ocenila je Janković podsetivši da je u većem delu Evrope nedelja neradni dan.

Dodala je i da je potrebno odrediti izuzetke koji ne bi podlegali zakonu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…