Naslovna Politika Janković: Mediji u Srbiji sve češće krše prava deteta

Janković: Mediji u Srbiji sve češće krše prava deteta

2 min read
0
287
Brankica Janković

Beograd, 8. jun 2018. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je izjavila da pojedini mediji u Srbiji sve češće izveštavaju o deci na neprimeren i senzacionalistički način, čime grubo krše njihova prava.

Janković je sve medije pozvala da poštuju Ustаv i zаkone kada izveštavaju o događajima čiji su akteri deca i dodala da ne postoji opravdanje za izveštavanje na senzacionalistički način.

Kabinet poverenice je saopštio da se objаvljivаnjem inicijala, fotografije kuća u kojima deca stanuju, fotografija ili snimaka na kojima je moguće prepoznati dete, dovodi do povrede prava dece i mogu se ozbiljno ugroziti njihova sigurnost i trajno ostaviti štetne posledice na njihov razvoj i odrastanje.

"Poslednjih dаnа, ali i meseci, svedoci smo da mediji sve češće objavljuju slučajeve zlostavljanja i nasilja nad decom i iznose njihove životne priče i lične ispovesti, gde se u jednom broju medijskih objava prelaze granice profesionalne etike i grubo krše prava deteta", ocenila je poverenica.

Janković je dodala da mediji prilikom ukazivanja na štetne pojave i tragične slučajeve moraju zaštiti prava svakog deteta, ali i svake žrtve.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…