Naslovna Vesti Janković: Niko sem nas, nema obavezu da gradi demokratiju u Srbiji

Janković: Niko sem nas, nema obavezu da gradi demokratiju u Srbiji

9 minuta za čitanje
0
946
Saša Janković

Subotica, 22. april 2017. (Magločistač) – Bivši kandidat za predsednika Srbije i zaštitnik građana Saša Janković najavio je da će iduće nedelje u Briselu pojedinim evropskim poslanicima predočiti da u Srbiji postoji alternativa.

U Srbiji su aprilski "predsednički izbori pokazali da postoji alternativa koja autentično veruje u evropske vrednosti i vrednosti upisane i u naš Ustav – vladavina prava, poštovanje ljudskih prava, ravnopravnost građana pred zakonom, sloboda medija, socijalna pravda. I u situaciji kada budemo jasno pokazali da je ta alternativa realna, verujem da će biti više pomoći sa strane", rekao je Janković u intervjuu za portal Magločistač.

Dodao je da međunarodna zajednica vidi šta se dešava i da to sve i piše u njenim izveštajima.

"Predstavnici pojedinih zemalja i međunarodnih institucija možda i sami nisu sigurni koliko smo mi unutar Srbije spremni, rešeni i odlučni, odgovorni da alternativu zaista pretočimo u realnost. Ovo je civilizacijsko pitanje, i mi se u pokretu okupljamo na civilizacijskim osnovama i nikom od nas ne pada na pamet da sutra, kada bude na vlasti, krade na izborima ili da guši slobodu medija ili da uništava nezavisno sudstvo", naveo je Janković.

On je rekao da bi voleo da međunarodna zajednica ne preduzima korake koji se lako mogu tumačiti kao podrška lošim procesima u Srbiji, jer su ti procesi u Srbiji "antievropski i antivrednosni".

"Na nama je da promenimo kako naša zemlja izgleda. Stranci mogu da nam pomognu i ako pomognu, hvala im na tome, a mogu i da odmognu i to je njihovo pravo. Nema niko obavezu da gradi demokratiju u Srbiji sem nas samih. Aleksandar Vučić je postao moćan, ne time što je gradio nešto novo, nego time što je uništio u proteklom periodu svaku alternativu sebi. Međunarodna zajednica gleda šta je manje zlo", ocenio je Janković.

On je rekao da su tronedeljni ulični protesti "Protiv diktature" u Srbiji prerasli u narodne proteste.

"Mi imamo puzajuću diktaturu i ulazimo u nju svaki dan dublje i dublje. Zahtevi i ciljevi protesta su jasni. Mi nemamo institucije, nemamo vladavinu prava, imamo predsednicu parlamenta koja uništava kredibilitet parlamenta. Imamo REM koji ne radi svoj posao, imamo RIK koji legalizuje izborne nepravilnosti. Imamo takozvani Javni servis Radio-Televizije Srbije koji građani zovu – 'Vaše pravo da ne znate ništa'. Ti svi zahtevi su logični", ocenio je Janković.

Po njegovim rečima, da bi se nezadovoljstvo građana koje je izraženo na protestima operacionalizovalo i dovelo do konkretnih rezultata, potrebno je i da se politički organizuje.

"Da li će do toga doći, zavisi od opozicionih političkih aktera i od spremnosti, potrebe i želje građana koji protestuju da budu samo građani, bez političke organizovanosti, ili da prihvate i tu dodatnu komponentu koja może da predstavlja konkretnu alternativu vlasti koja ne radi kako treba. Oba elementa su potrebna. Mogu i građani da skinu lošu vlast, ali će morati druga vlast umesto te da dođe, jer mi nećemo anarhiju", kazao je Janković.

Ocenio je da opozicija ne treba da bojkotuje rad Skupštine Srbije, već da, pored "Majinog parlamenta", napravi unutar zgrade Skupštine i "Narodni parlament".

"Ako treba i ispred zgrade, na stepenicama, da narodni poslanici koji su u Skupštini, drže sednice na koja će zvati novinarska udruženja da raspravljaju o stanju i načinima izlaska iż medijskog mraka i blokade, da će zvati sindikate i pričati o tome kako da se radnička prava s papira presele u živote, da će zvati medicinare da s njima rasprave kako građani da dobiju pravo na zdravstvenu zaštitu, da će zvati policijske i vojne sindikate da vide kako da se izađe iż blokadę tih institucija i ponižavanja i zloupotrebe vojske i policije, da pokažu kako bi parlament zaista trebalo da radi. To nije blokada, već oživljavanje, uključivanje isključenog parlamenta", kazao je Janković.

Dodao je da su pretnje koje su mu upućene, izazvali ljudi koji to podstiču, podgrevaju, plasiraju građanima, zloupotrebljavaju poverenje, jer kad se čuje u Skupštini da se o tome priča, "pa to mora da je onda tako".

"Mi smo imali slučaj da ministar unutrašnjih polova priča o tome na televiziji i kaže: 'Kao građanin, ja mislim da Janković radi protiv interesa Srbije'. I onda mi to veče pošalje policijsko obezbeđenje. Ja, naravno, vratim to obezbeđenje. Jedinu pretnju u mom životu koju mogu da dobijem, dobiću ako neko poveruje ministru unutrašnjih poslova. On je taj koji izaziva problem i onda mi kao šalje obezbeđenje", rekao je Janković.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija predstavila Akcioni plan za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena

Brisel, 25. novembar 2020. – Evropska komisija je predstavila Akcioni plan za promoc…