Naslovna Društvo Janković: “Pandemija uticala na pojavu novih nejednakosti u društvima širom sveta”

Janković: “Pandemija uticala na pojavu novih nejednakosti u društvima širom sveta”

3 minuta za čitanje
0
202
Brankica Janković

Beograd, 20. februar 2021. – Društveni i ekonomski poremećaji izazvani globalnom pandemijom kovid-19 imali su ogroman uticaj na porast postojećih i pojavu novih nejednakosti u društvima širom sveta, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom Svetskog dana socijalne pravde.

Poverenica ističe da su mere koje Vlada Srbije preduzima za očuvanje ekonomije i smanjenje negativnih posledica pandemije izuzetno važne za sprečavanje povećanja socijalnih nejednakosti, uz napomenu da je naročito značajno da se aktivnosti i mere u narednom periodu usmere na najugroženije.

Ona je ukazala da je ubrzani prelazak na onlajn aktivnosti postao dominantan oblik  funkcionisanja ne samo u poslovanju, već i obrazovanju, komunikaciji i različitim vrstama usluga i pokazao sve veći digitalni jaz među generacijama i oblastima rada.

Brankica Janković je istakla da se društvo sve više deli na one koji su digitalno pismeni i imaju na raspolaganju odgovarajuću infrastrukturu, opremu i prostor i druge koji to nemaju ili se ne snalaze u digitalnom okruženju.

“Naše aktivnosti treba da budu usmerene na sprečavanje marginalizacije i smanjenje rizika od siromaštva ne samo određenih kategorija zaposlenih, čija su znanja i veštine postali znatno manje potrebni, već i dece iz siromašnijih porodica koja nemaju odgovarajući pristup onlajn nastavi, stanovnika ruralnih krajeva gde nema interneta, starijih, osoba sa invaliditetom i pripadnika drugih osetljivih grupa”, ističe Janković.

Prema njenim rečima, već na tim primerima vidi se koliko izazova nosi “nova normalnost” u staroj borbi da se stvori ravnopravno društvo.

Kako je navela, posledice pandemije su brojne i mogu trajati decenijama – postojeće podele se produbljuju, pravo na jednake šanse se smanjuje za običnog čoveka, a među ljudima se pojavljuju nove distance i bliskosti.

“Da bi se novonastali problemi brže prevazišli potrebno je zajedničko delovanje svih relevantnih aktera, a principi socijalne pravde, jednakosti i ravnopravnosti moraju bili primenjeni pri donošenju novih ekonomskih, političkih i socijalnih politika”, zaključila je Brankica Janković.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: Zašto nema mnogo prijavljenih krivičnih dela protiv životne sredine?

Beograd, 15. avgust 2022. – Prema podacima iz pravosudne statistike imamo veoma mali…