Naslovna Politika Janković: Petog oktobra građani pokazali da je moguće smeniti diktaturu

Janković: Petog oktobra građani pokazali da je moguće smeniti diktaturu

8 min read
0
406
Saša Janković

Beograd, 2. oktobar 2018. – Građanski blok 381 najavio je protest i protestnu šetnju u petak, 5. oktobra, ispred Skupštine Srbije povodom obeležavanja osamnaestogodišnjice tog datuma, kao i početak prikupljanja potpisa za smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako se navodi, kršenje Ustava.

Pokret slobodnih građana (PSG) već sedamnaestu nedelju upozorava na centar problema – na to što šef svih lokalnih kabadahija sedi u zgradi Predsedništva”, kazao je predsednik PSG-a i Građanskog bloka Saša Janković.

On je rekao da će akcija prikupljanja potpisa za smenu Vučića početi u petak 5. oktobra, od 17 sati, kada se članovi pokreta okupljaju ispred Predsedništva.

Akciju prikupljanja potpisa za smenu predsednika Građanski blok prikupljaće u celoj Srbiji, a istovremeno će skupljati pitanja građana koje bi postavili predsedniku, a nemaju prilike “jer predsedniku pitanja postavljaju jedino podobni mediji”.

Janković je naveo i da postoje dva razloga za smenu predsednika Aleksandra Vučića zbog kršenja Ustava.

Predsednik prema Ustavu ima utvrđene nadležnosti, a Vučić ih svakog dana krši. Primer je i njegova izjava da je njegova politika za Kosovo doživela poraz, a prema Ustavu tu politiku vodi Vlada, a premijerka Ana Brnabić kaže da nema pojma kakav je stav Srbije o Kosovu”, rekao je Janković.

Dodao je i da time što predsednik ne izražava državno jedinstvo i što nije predsednik svih građana, već sa mržnjom govori o građanima koji nisu pripadnici njegove političke opcije, Aleksandar Vučić izražava državno nejedinstvo, državni konflikt, mržnju i netrpeljivost i da je to još jedan razlog za njegovu smenu.

On je najavio i protest povodom obeležavanja 5. oktobra, koji je Građanski blok najavio za petak od 18 časova ispred skupštine i dodao da će opomenuti i skupštinu da mora da radi svoj posao.

Skupština ima pravo i obavezu da pokrene postupak smene onog ko krši Ustav, a ukoliko taj postupak ne pokrene, građani će smeniti predsednika”, istakao je Janković.

Janković je napomenuo da su 5. oktobra građani pokazali da je moguće smeniti diktaturu i da im je zbog toga taj datum važan.

On je dodao i da je 5. oktobar bio moguć jer su političari građanima obećali “jednu veliku ideju, ideju Evrope”, a da zbog toga što ta ideja nije sprovedena u delo, razume zbog čega se danas sa gorčinom govori o tom danu.

Srbija nije neopozivo krenula putem Evrope, putem modernizacije i zapada, sačuvani su ljudi iz prethodne vlasti na ključnim mestima i zato je i bio moguć povratak u devedesete , čak i gore od devedesetih”, ocenio je Janković.

Janković je rekao da je povratak u “začarani krug beznađa, bede i zaostalosti” omogućilo “istorijsko” pomirenje nosilaca 5. oktobra sa bivšim režimom.

Istakavši da kao neko ko u vreme 5. oktobra nije bio na pozornici, već među ljudima, Janković je rekao da Građanski blok neće odustati od ideje Evrope i da će Srbiju uvesti u krug modernih evropskih zemalja.

Potpredsednik Građanskog bloka i predsednik Zelene ekološke partije Dejan Bulatović rekao je da samo oni ko se nisu ogrešili o ideale 5. oktobra i nisu izdali petooktobarsku ideju imaju prava da organizuju takvu jednu manifestaciju.

On je napomenuo i da kao neko ko je bio na ulicama 5. oktobra, ali i kao neko ko nikada nije učestvovao u vlasti ima legitimitet da organizuje protest povodom obeležavanja tog bitnog datuma.

Govoreći o navodima u medijima da Zeleni nemaju stav, Bulatović je rekao da je Zelena ekološka partija, samim tim što je učestvovala u formiranju Građanskog bloka, dokazala da ima stav i po pitanju spoljne politike ali i svih gorućih tema u Srbiji.

Jedino (Aleksandar) Vučić nema stav, te je Srbija u Evropskoj Uniji, onda ode u Kinu, pa dva dana kasnije u Rusiju, a onda kažete da igrate na kartu neutralnosti, a zapravo sedite na nekoliko stolica”, zaključio je Bulatović.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…