Naslovna Društvo Janković: “Pogoršan težak položaj osoba sa invaliditetom tokom pandemije”

Janković: “Pogoršan težak položaj osoba sa invaliditetom tokom pandemije”

3 minuta za čitanje
0
68
Brankica Janković

Beograd, 02. decembar 2020 – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila je, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, da je potreba za solidarnošću i angažovanjem institucija u zaštiti i unapređenju prava tih osoba došla do punog izražaja tokom pandemije virusa COVID 19.

Janković ukazuje da je težak položaj osoba sa invaliditetom dodatno pogoršan, budući da su pojedine mere za ublažavanje širenja virusa, kao i opšta situacija koju je pandemija poruzrokovala, dovele do povećanog broja slučajeva diskriminacije naših sugrađana i sugrađanki sa invaliditetom.

Prema njenim rečima, veća izolacija i isključenost, ograničen pristup zdravstvenim i uslugama socijalne zaštite, nedovoljna mogućnost upotrebe savremenih tehnologija u cilju adekvatnog informisanja, obrazovanja i komunikacije, povećan rizik od nasilja u porodici, kao i otežani uslovi boravka u ustanovama socijalne zaštite u kojima borave osobe sa invaliditetom, samo su neki od problema koji su, usled pandemije, snažno pogodili ovu osetljivu društvenu grupu.

Janković je istakla da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti pravovremeno reagovao na novonastalu situaciju, uputivši tokom vanrednog stanja više preporuka i inicijativa državnim organima i institucijama.

Kako se navodi u saopštenju Poverenika, među njima je i inicijativa da se personalnim asistentima i neformalnim negovateljima, osobama sa autizmom i njihovim starateljima dozvoli kretanje tokom policijskog časa, da se zaposlenim osobama sa invaliditetom omogući rad od kuće, da programima podrške na lokalnom nivou budu obuhvaćene osobe sa invaliditetom, kao i preporuka RTS-u da prilagodi informativni program osobama sa oštećenim vidom ili sluhom.

Vlada Srbije je prihvatila većinu preporuka Poverenika, navodi se i dodaje da su RTS i RTV svoje informativne sadržaje prilagodili osobama sa senzornim invaliditetom.

Budući da digitalno okruženje sve više preuzima značajnu ulogu u svakodnevnom životu, što je još više izraženo u uslovima pandemije, od izuzetne je važnosti, navodi Janković, da se osobama sa invaliditetom omogući da budu aktivno uključene.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Pokrenut portal za onlajn plaćanje sudskih taksi

Beograd, 15. maj 2021. – Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da je Ministarst…