Naslovna Politika Janković: Potrebno dalje unapređenje položaja LGBT populacije u Srbiji

Janković: Potrebno dalje unapređenje položaja LGBT populacije u Srbiji

2 minuta za čitanje
0
176
Brankica Janković

Beograd, 27. jun 2019. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je LGBT populaciji Međunarodni dan ponosa, napominjući da je ovaj dan prilika da se široj javnosti skrene pažnja na potrebu daljeg unapređenja njihovog položaja.

Podsećamo, peta parada „Ponos Srbije“ biće održana u subotu, 29. juna 2019. godine, pod sloganom „Borba još uvek traje – pridruži se!“.

Ona je u saopštenju istakla da zakonom, pre svega, treba urediti niz preostalih pitanja u vezi sa promenom pola i regulisanjem istopolnih partnerstava, kao i da se mora nastaviti sa senzibilizacijom zaposlenih u državnim organima i zdravstvu za rad sa LGBT osobama.

Poverenica je ukazala da u društvu i dalje postoje socijalna distanca, govor mržnje, uvredljivi, ponižavajući, pa čak i nasilni odnos prema LGBT osobama, što obeshrabruje pojedince da se obrate institucijama za zaštitu.

To potvrđuju i podaci poverenika za zaštitu ravnopravnosti koji pokazuju da pritužbe zbog diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i dalje u najvećoj meri podnose organizacije koje se bave zaštitom prava LGBT osoba… Osnovna ljudska prava ne smeju da budu nikome uskraćena“, navela je poverenica.

Ona je dodala da je potrebno da svi nadležni kontinuirano preduzimaju mere i adekvatno reaguju na kršenja prava, kako bi LGBT osobama bilo omogućeno da vode dostojanstven život, ravnopravni sa svim građanima i građankama Srbije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropski parlament pokrenuo postupak izbora novog evropskog ombudsmana

Brisel, 03. decembar 2019. – Poslanici nadležnog odbora Evropskog parlamenta će saslušati …