Naslovna Vesti Srbija Janković: Romi su i dalje diskriminisani i marginalizovani

Janković: Romi su i dalje diskriminisani i marginalizovani

2 minuta za čitanje
0
287
Brankica Janković

Beograd, 08. april 2021. – Svetski dan Roma prilika je da se ukaže da su pripadnici romske nacionalne manjine i dalje diskriminisani i marginalizovani, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je čestitala Romima i Romkinjama u Srbiji njihov dan, a tim je povodom predstavljen projekat Romska platforma Društva Roma Zaječara i Udruženja romskih studenata iz Novog Sada, čiji je cilj prikupljanje i praćenja slučajeva diskriminacije i nasilja nad Romima.

Na sajtu romskaplatforma.rs nalaze se obrazac za prijavu diskriminacije, primeri uspešno rešenih slučajeva diskriminacije, kao i teme vezane za položaj Roma.

Ovo je jedan od načina na koji institucija želi da podseti da romska zajednica ne živi samo u Beogradu već širom Srbije, i da je skoro svuda gotovo nevidljiva i suočena sa različitim uskraćivanjima prava, zbog čega snažno podržavamo aktivnosti koje će doprineti boljoj zaštiti, kao i organizacije koje u svojim zajednicama istinski posvećeno rade na unapređenju položaja Roma“, naglasila je Janković.

Kako je navela, pored efikasnijeg i intenzivnijeg rada nadležnih, tome može da doprinese svako od nas, čime zajednički dalje gradimo društvo humanosti, ravnopravnosti i tolerancije u kome se svi zalažu za uvažavanje i svojih i tuđih ljudskih prava.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…