Naslovna Politika Janković: Srbija ne treba da se plaši vojvođanske autonomije

Janković: Srbija ne treba da se plaši vojvođanske autonomije

5 min read
0
593

Beograd, 25. decembar 2017. Nema razloga da se Srbija plaši vojvođanske autonomije, niti vojvođanska autonomija ima potrebu da nanese štetu bilo kome u Srbiji, rekao je u Zrenjaninu predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković.

"Upravo je suprotno, svaka naša specifičnost, posebnost, bila ona jezička, kulturna nacionalna, ili ekonomska je, što se PSG tiče, prednost i kvalitet. Život ne može da čeka i želimo da na sto stavimo rešenja za budućnost", rekao je Janković.

On je na tribini "Zrenjanin i vojvođanske teme o kojima se ne priča", organizovanoj u Kulturnom centru u tom gradu, na kojoj je predstavljen dokument "Pismo za Vojvodinu", rekao da su Vojvodina i Srbija mnogo više od bilo kog političara i bilo koje stranke.

Građani Srbije i Vojvodine ne treba da budu taoci političara koji sebe smatraju vlasnicima određenih pitanja, vlasnicima određenih problema koji prete konfliktima ukoliko ne dobiju ono što žele ili koji stvarne potrebe i interese razvoja stavljaju iza leđa, ako njihovi lični interesi budu zadovoljeni”, istakao je Janković.

Janković je rekao da je želja PSG da razgovara sa ljudima iz Vojvodine o tome kako oni vide svoj položaj u Srbiji, a da autonomija nije nešto što Beograd treba da pokloni bilo kome.

Autonomja je nešto što pripada ljudima koji imaju svoju samosvojnost i ključna reč u tome je poverenje. Srbija mora da ima poverenje u građane i Vojvodinu kao svoj sastavni deo, a tek kada građani budu imali poverenje u svoju državu osećaće se slobodno” kazao je on.

Kako je naveo, Pokret je stanovišta da Vojvodina ima šta da ponudi Srbiji i što je ona jača to je i Srbija jača, i obrnuto, ali da “nažalost ni jedno ni drugo ne jača već slabi u ovo tužno vreme kome ćemo videti leđa”.

Vojvodina nije ničiji miraz i sa Vojvodinom se ne može politički trgovati, pa da neko kaže dajte mi određeni deo vlasti, a ja ću Vojvodinu staviti u džep, ili, ako mi to ne date ja ću od Vojvodine da napravim krizu” ukazao je Janković.

Osim Jankovića, na skupu su govorili su Slavko Vukov, predstavnik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Milan Vlajčić, osnivač PSG, filmski i književni kritičar, novinar i esejista, Nebojša Milenković, predsednik Odbora za Vojvodinu PSG, Janko Baljak, osnivač PSG, filmski i televizijski reditelj, a učestvovao je i Željko Bodrožić, novinar i potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…