Naslovna Vesti Srbija Janković: “Vučić pribiližavanjem Trampu narušava odnose Srbije sa EU”

Janković: “Vučić pribiližavanjem Trampu narušava odnose Srbije sa EU”

3 minuta za čitanje
0
94
Saša Janković

Beograd, 26. oktobar 2020., Beograd – Bivši zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ekonomskim sporazumom sa Prištinom pod patronatom predsednika SAD Donalda Trampa, u sred njegove predsedničke kampanje, približio Trampu a ne Americi i napravio hazarderski potez, a Srbiju stavio kao ulog.

Janković je u autorskom tekstu za list Danas naveo da je Vučić  ušao u kocku krajnje neizvesnih američkih predsedničkih izbora i da je jasno zašto se odlučio na kocku – on polako ali sigurno gubi oslonac u Evropskoj uniji, posebno u Nemačkoj, a bez dosadašnje otvorene podrške iz inostranstva njegova vlast je na staklenim nogama.

“Sada, na samom kraju Trampovog (prvog) mandata kartu za preletanje u njegovu klupu Vučić plaća narušavanjem diplomatskih odnosa Srbije sa Rusijom, EU, arapskim svetom i Palestinom. U slučaju pobede (kandidata demokrata Džozefa) Bajdena, Srbija će novu Vučićevu kocku platiti još skuplje”, istakao je Janković.

On smatra da bi za sve bi bilo bolje da je Bajden ignorisao Vučićevo svrstavanje uz Trampa, tim pre što Vučić ne kontroliše volju srpske dijaspore – na poslednjim predsedničkim izborima dobio je samo 10 odsto njihovih glasova u SAD, a drugoplasirani, njemu opozicija, 60 odsto.

Da je Bajden našao snage da se izdigne  i pruži ruku i prema Srbiji, to bi bio pravi znak pobedničkog mentaliteta i taj znak bi Srbi u Americi zapazili i nagradili, rekao je Janković i dodao da se čini da će svaki glas biti presudan, koliko god da su malo biračko telo .

“Vlast u Srbiji morala bi da vodi državnu, a ne privatnu stranačka politiku. A opozicija da ne likuje nadajući se da će bilo ko iz inostranstva, pa i Bajden, kazniti Vučića. Najveću kaznu u takvom scenariju platila bi, kao 1998 godine, Srbija i njeni građani”, ukazao je Janković.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…