Naslovna Politika Janković: Zabrinjava činjenice da mediji i novinari svoja prava ostvaruju štrajkom glađu

Janković: Zabrinjava činjenice da mediji i novinari svoja prava ostvaruju štrajkom glađu

5 minuta za čitanje
0
218
Gordana Janković

Novi Sad, 2. maj 2019. – Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković izrazila je zabrinutost zbog situacije na novosadskoj televiziji Kanal 9, a posebno za zdravstveno stanje vlasnice tog medija.

Maja Pavlović već 18 dana štrajkuje glađu jer smatra da je odlukama državnih organa i ekonomskim pritiscima ta televizija dovedena u neravnopravan položaj na tržištu zbog čega je onemogućeno njeno normalno funkcionisanje.

Gordana Janković je, nakon posete predstavnika OEBS-a u Srbiji i Nezavisnog društva novinara Vojvodine Maji Pavlović, kazala da posebno zabrinjava činjenice da mediji i novinari svoja prava ostvaruju na tako kompleksan način kao što to štrajk glađu.

OEBS se, prema njenim rečima, redovno informiše o dešavanjima u Kanalu 9 i od novinarskih udruženja, a nakon razgovora sa Majom Pavlović jasnije su sagledali problematiku te televizije čiji račun je već neko vreme u blokadi.

Gordana Janković istakla je da opstanak loklanih medija ima ogromnu važnost za kvaliteno informisanje građana, jer su im oni „prozor u svet“, ali da su postojeći uslovi za njihovo funkcionisanje zabrinjavajući.

Kao što smo i do sada isticali u ragovorima sa medijskim i novinarskim udruženjima, potrebno je pronaći modus koji će omogućiti funkcionisanje lokalnih medija, te preispitati održivost lokalnih medija u postojećim uslovima jer njihovim gašenjem građani ostaju bez važnih informacija“, ukazala je ona.

Dodala je da se nada da će „žrtva koju podsnosi Maja Pavlović biti poziv za preispitivanje“ i ozbiljnije razmatranje kako da se obezbede funkcionialniji uslovi za rad loklanih medija, te da će taj poziv „čuti i prepoznati i nadležni državni organi“.

Maja Pavlović ponovila je u razgovoru sa predstavnicima OEBS-a i NDNV-a da ostaje pri odluci da nastavi štrajk glađu dok se ne ispune njene zahtevi, koji, kako je navela, ne podrazumevaju „nikakvu pomoć, već samo to da država počne da funkcioniše i radi svoj posao“.

Ona je kazala da je račun te televizije u blokadi i da ne mogu da ispunjavaju svoje finasnsijske obaveze, navodeći da je to posledica toga što se postupci koje su pokrenuli zbog, kako tvrdi, nerealnih dažbina kojima su opterećeni lokalni mediji pred Upravnim sudom i Ustavni sudom Srbije godinama ne rešavaju.

Dodala je i da to vidi kao politički pritisak jer je Kanal 9 u svom programu otvoren i za predstavnike vlasti i za opoziciju.

Predstavnci gradske vlasti u Novom Sadu odbijaju da odgovore na naše pozive da gostuju u programu Kanala 9. Političari su zabranili i privrednicima i javnim preduzećima da se reklamiraju kod nas. Prema tome, očigledno se radi o ekonomskom maltretiranju, pritiscima i zastrašivanju„, kazala je Maja Pavlović.

Ona navodi i da probleme koji muče TV Kanal 9 imaju i drugi lokalni i regionalni elektronski mediji u Srbiji i da oni moraju biti sistemski rešeni.

Maja Pavlović potvrdila je i da će sutra, povodom Dana slobode medija, svoj štrajk nastaviti u Beogradu, prenosi portal Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…