Naslovna Vesti Svet Je li lupao ili nije? Nikita Hruščov i cipela

Je li lupao ili nije? Nikita Hruščov i cipela

9 minuta za čitanje
0
2,233

Cipela za koju svet misli da je Nikita Hruščov njom lupao u Ujedinjenim Nacijama je jedan od najprepoznatljivijih istorijskih simbola. Pitajte mnoge zapadnjake, ali i dobar broj Rusa, o čoveku koji je nasledio Staljina a zatim ga se odrekao, koji je vladao Sovjetskim Savezom čitavu deceniju i doveo svet do ruba nuklearnog rata na Kubi, i ono čega će se svi prvo setiti je cipela.

Ali, moguće je da se nikada nije desila.

Proslavljenom cipelom se navodno lupalo 13. oktobra 1960. Dopisnik New York Timesa, Benjamin Welles, izjavio je da je Hruščov reagovao na govor filipinskog delegata koji je izneo optužbu da je Sovjetski Savez "progutao" Istočnu Evropu i "lišio [je] političkih i ljudskih prava". Po Wellesu, Hruščov je "izuo svoju desnu cipelu, ustao i cipelom pripretio filipinskom delegatu na drugom kraju sale. Onda je svojom cipelom odalamio po stolu."

Opet, drugi Timesov čovek, koji je bio u Ujedinjenim Nacijama, ali nije napisao članak, seća se, "ja sam ustvari video Hruščova kako ne lupa cipelom". Po Feronu, kojeg sam intervjuisao 2002., sovjetski vođa se "sagnuo, skinuo mokasinu, mahnuo njom pseudopreteći, i stavio je na sto, ali nikada nije lupao svojom cipelom."

Da li je, ili nije? General KGB-a se prisetio da je Hruščov lupao cipelom u ritmu, "poput metronoma". Članica osoblja UN-a tvrdila je da Hruščov uopšte nije bio skinuo svoju cipelu ("nije ni mogao," prisetila se, jer ga je veličina njegovog stomaka sprečila da dosegne ispod stola), već da je spala kada je jedan novinar stao na njegovu petu.

Članica osoblja je rekla da je Hruščovu dodala cipelu umotanu u maramicu, nakon čega je on zaista lupao njom. Viktor Suhodrev, Hruščovljev briljantni prevodilac, seća se se da je njegov šef lupao po stolu u UN-u vlastitim šakama toliko snažno da mu je sat stao, kada je, iziritiran činjenicom da je neki "kapitalistički poslušnik" u suštini pokvario dobar sat, Hruščov je skinuo cipelu i počeo da lupa.

Kada sam pričao sa veteranima ove ere u Washingtonu o Hruščovu, jedan svedok je potvrdio lupanje. Ali, drugi svedok je potvrdio nelupanje. Treći, koji je rekao da je stajao par metara iza premijera, insistirao je da je rukom koja je držala cipelu opalio o sto, ali da ga cipela ustvari nikada nije dotakla.

John Loengard, bivši urednik fotografije za magazin Life, napisao mi je da je bio u kabini Generalne skupštine zajedno sa još desetak fotografa iz njujorških dnevnih novina i državnih novinskih agencija. Loengard je "siguran" da Hruščov "nije udarao cipelom po stolu", ali da je "on sigurno nameravao da to učini".

Po Loengardu, Hruščov se "sagnuo i skinuo smeđu mokasinu sa desnog stopala i stavio je na sto. Nacerio se delegatima iz Ujedinjene arapske republike koji su sedili preko puta, te gestikulirao (slobodnom rukom) da će sledeći put upotrebiti cipelu da zalupa. Budite sigurni da su svi fotoaparati u kabini bili upereni u Hruščova, čekajući ga da iskoristi cipelu. On ju je samo ponovo obuo i otišao. Niko od nas nije propustio priliku za fotografiju – što bi bila ozbiljna profesionalna greška. Događaj se nikada nije desio."

Mogli bi pomisliti da bi se ova kontroverza mogla rešiti kroz televizijske ili foto arhive. Nekoliko godina kasnije, Hruščovljev sin, Sergej, zamolio je NBC i Kanadsku radio-televiziju (CBC) za snimak tog događaja, ali ni jedni ni drugi je nisu uspeli naći. Bivši dopisnik CBS-a iz Moskve mi je rekao da ni njegova potraga nije uspela ništa otkriti. Kroz moju ličnu istragu putem interneta, iskopao sam fotografiju cipele (svijetlosmeđe sandale, ispostavit će se) na stolu u UN-u, ali ne i fotografiju sučeljavanja ovog prvog sa drugim.

Bez obzira na to da li je Hruščov lupao ili samo prijetio, važnije pitanje je kako ustanoviti istinu u istoriji, i da li ona uopšte može biti ustanovljena. Moj prijatelj iz Moskve, priznati istoričar Srednjeg vijeka, reagovao je na kontroverzu o cipeli na ovaj način, dijelom ironično: "Ako neko nije u stanju da ustanovi istinu o događaju sa stotinama svjedoka, od kojih su mnogi živi i pričaju, čemu onda rekonstruirati događaje stare stoljećima?"

Piše: William Taubman (Autor je profesor političkih nauka na Amherst Collegeu i autor knjige "Khrushchev: The Man and His Era")

Izvor: Medija centar Sarajevo (tekst iz the News York Timesa „Did he bang it?: Nikita Khrushchev and the shoe“ prenet uz dozvolu)

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNFPA: Polovini žena u svetu uskraćena telesna autonomija

Beograd, 14. april 2021. – Mnogim ženama u svetu uskraćeno je pravo na odlučivanje d…