Naslovna Politika Jeremić: Spremamo se za beogradske izbore, ali smo spremni i za vanredne parlamentarne

Jeremić: Spremamo se za beogradske izbore, ali smo spremni i za vanredne parlamentarne

5 min read
0
447

Beograd, 3. novembar 2017. – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se ta stranka priprema za izbore u Beogradu i dodao da će biti spremni za vanredne parlamentarne izbore ukoliko do njih dođe. 

Jeremić je novinarima u Beogradu kazao da u ovom trenutku ne postoji razlog za raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora, ali da će Narodna stranka biti spremna ukoliko dođe do njih. 

"Normalno bi bilo da uđemo u ustavno propisan ritam održavanja izbora. Držanje društva u vanrednom stanju ne može bii dobro ni za institucije, ni građane", ocenio je Jeremić na konferenciji za novinare. 

Komentarišući predstojeće izbore u Beogradu, Jeremić je kazao da je stav Narodne stranke da je potreban viši stepen zajedništva opozicije.

"Što je širi front, to je bolje", kazao je Jeremć i dodao da će se tek utvrditi koliko aktera je spremno za to. 

Predsednik Narodne stranke je ocenio da u Beogradu postoji kapacitet za promene i da bi bila greška ako opozicija ne bi zajednički nastupila.

Jeremić je kazao je da je odbor te stranke za pravosuđe podneo inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti čina polaganja zakletve srpskih sudija nad Ustavom Kosova.

"Narodna stranka smatra da je ovim činom prekršen Ustav Srbije", kazao je Jeremić na konferenciji za novinare povodom osnivanja odbora te stranke za pravosuđe. 

Član Narodne stranke Vladimir Todorić je kazao da sudije srpske nacionalnosti polaganjem zakletve nad kosovskim ustavom nisu više "srpske sudije, već kosovske". 

Dodao je da je Narodna stranka od Ustavnog suda tražila da "do donošenja konačne odluke odmah stavi van stage i obustavi izvršenje penzionisanja srpskih sudija i tužilaca na teritoriji Kosova i Metohije". 

Govoreći o svojoj stranci, Jeremić je rekao da je prioritet "povratak normalnosti i nezavisnosti pravosudnog sistema Srbije". 

Jeremić je kazao da će se Narodna stranka zalagati i za donošenje zakona o poreklu imovine kao "jednog od oruđa za obračun sa korupcijom".

Na osnovu tog zakona bi se preispitala imovina svih koji su u Srbiji obavljali javne funkcije od 1990. godine do danas i predložio je sebe kao prvog čija bi imovina bila proverena.

Kao drugi prioritet NS, Jeremić je naveo uvođenje Specijalnog tužioca za visoku korupciju koji bi bio potpuno nezavisan, sa širokim ovlašćenjima, biće zaštićen od političkog uticaja.

Dodao je da će se NS zalagati i za donošenje zakona o lustraciji kako se u "Srbiji ne bi ponovilo da se zloupotrebljava javna funkcija". 

Predsednik Resornog odbora NS za pravosuđe, advokat Borivoje Borović je rekao da će se zalagati da se ukine tužilačka istraga i da sudski budžet pređe u nadležnost Visokog saveta za pravosuđe.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

UNS: Policija u Ministarstvu kulture zbog medijskog projekta sina Bratislava Gašića

Beograd, 19. oktobar 2018. – Pripadnici Uprave kriminalističke policije tražili su u…