Naslovna Politika Jeremić: Vučić rasplamsava mržnju u društvu i od svojih sugrađana pravi državne i narodne neprijatelje

Jeremić: Vučić rasplamsava mržnju u društvu i od svojih sugrađana pravi državne i narodne neprijatelje

12 min read
0
715
Vuk Jeremić

Beograd, 9. avgust 2018. – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je jedina bitna novost koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo u obraćanju javnosti vezana za stavljanje pitanja imovine Srba, srpskih preduzeća i države na Kosovu i Metohiji na agendu pregovora sa Prištinom.

"Nakon više meseci upozoravanja od strane Narodne stranke da bi na samom vrhu agende pregovora sa kosovskim Albancima moralo da se nađe pitanje imovine, što privatne, što državne, što srpskih preduzeća na Kosovu i Metohiji, Vučić je danas konačno priznao da je to nešto o čemu mora da se pregovara. Bolje ikad nego nikad naravno, pod uslovom da je bio iskren, što ćemo videti u narednim nedeljama i mesecima", kazao je Jeremić u intervjuu agenciji Beta.

Reagujući na navode predsednika Srbije da će septembar biti mesec u kome Srbiju očekuju "teške odluke", Jeremić je ocenio da bi onda bilo prirodno da konačno bude prihvaćena inicijativa poslanika Narodne stranke da se o Kosovu i Metohiji razgovara u Skupštini Srbije što, kako je rekao, do sada nije bio slučaj.

Upitan o navodima predsednika Srbije o "agenturnom delovanju" pojedinih opozicionih političara i crkvenih velikodostojnika u Srbiji, Jeremić je ocenio da je reč o "sastavnom delu skandalozne komunikacije sa javnošću politike koja rasplamsava mržnju u društvu i od svojih sugrađana pravi državne i narodne neprijatelje".

"To sam koliko juče mogao da osetim na sopstvenom primeru vrlo vidljivo su me pratila vozila BIA, čak i ispred Saborne crkve u Beogradu, gde smo imali porodično okupljanje. Nisu ni pokušali da se kriju verovatno da bih se ja uplašio i posustao u kritikama vlasti. Naravno da to neću učiniti, ali takve stvari ne smeju da se događaju u zemlji koja bar deklarativno ima aspiraciju da bude uređena kao evropsko društvo", naveo je Jeremić.

Navodeći da vlast u Srbiji "gubi kompas", Jeremić je izrazio nadu da "njihovo rasplamsavanje mržnje neće dovesti do toga da neko bude povređen".

Bivši ministar spoljnih poslova je ocenio i da je Srbija doživela "diplomatski fijasko" u Savetu bezbednosti UN nakon odluke predsedavajućeg tom telu Velike Britanije da u avgustu ne stavi na dnevni red Saveta kvartalni izveštaj generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu i Metohiji.

Jeremić je kazao da je od 1999. godine bilo puno pritisaka da tema Kosova i Metohije bude sklonjena sa agende Saveta bezbednosti, ali da se to nije desilo jer to nisu dozvoljavale Rusija i Kina, kao dve stalne članice tog tela UN.

"Prvi put od 1999. godine kada je usvojena Rezolucija 1244, koja predviđa kvartalno razmatranje izveštaja generalnog sekretara o situaciji na Kosovu i Metohiji u Savetu bezbednosti, ta tema nije stavljena na dnevni red. Ranije je pozicija Srbije bila da su sednice Saveta bezbednosti UN na tu temu neophodne", kazao je bivši Predsednik Generalne skupštine UN.

Jeremić je podvukao da pravila procedure Saveta bezbednosti podrazumevaju da ako jedna, a pogotovo dve stalne članice, insistiraju da neka tema bude na dnevnom redu tog tela, "to prosto nije moguće izbeći".

"Postoje samo dva objašnjenja za to što se desilo ili Srbija ovaj put nije tražila podršku Rusije i Kine da se o Kosovu i Metohiji diskutuje u Savetu bezbednosti kao što je bio slučaj do sad, ili su Moskva i Peking izgubili poverenje u ozbiljnost namera zvaničnog Beograda da SB nastavi da se bavi ovom temom na način na koji je to činio u prošlosti. Šta god od ova dva bilo posredi, to je ozbiljan fijasko naše diplomatije", naveo je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će Savez za Srbiju biti formalno osnovan u septembru.

On je u intervjuu agenciji Beta rekao da će lideri opozicije ovog meseca predstavljati program od 30 tačaka Saveza za Srbiju u direktnom razgovoru sa građanima širom zemlje, te da su otvoreni za sugestije i "voljni da prihvate svaku dobru ideju".

"Verujem da ćemo početkom septembra završiti taj krug konsultacija sa građanima i ozvaničiti Savez zasnovan na programskoj platformi koja sadrži ne samo ideje, već i način na koji to treba sprovesti u delo", rekao je Jeremić.

Upitan o tome da li bi neko ko pristaje na pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom mogao da bude član Saveza, Jeremić je rekao da je Savez pitanje odnosa prema Kosovu i Metohiji postavio kao jedno od najvažnijih tačaka opozicionog okupljanja, i da tu ne može biti kompromisa.

"Savez za Srbiju se odlučno protivi bilo kakvom sporazumu koji bi za posledicu imao članstvo takozvane države Kosovo u UN. Onima koji su spremni da takvu politiku podrže, vrata su otvorena", rekao je Jeremić.

Upitan o razmimoilaženjima članica budućeg Saveza po pitanju članstva Srbije u Evropskoj uniji, Jeremić je rekao da u Savezu nema nikoga ko se protivi tome da Srbija bude uređena kao moderno evropsko društvo, ali da opredeljivanje "za" i "protiv" članstva u EU sada nije na dnevnom redu.

"Podela na one koji su 'za' i 'protiv' članstva Srbije u EU je za neko drugo vreme, pošto takva ponuda trenutno nije na stolu, niti će biti još najmanje deceniju. Šta će se desiti sa EU u tom periodu, kako će ona biti ustrojena, da li će i u kojoj formi otvarati vrata za nove članove to je danas nemoguće predvideti. Rasprava o tome samo skreće pažnju sa mnogo direktnijih i očiglednijih problema sa kojima se kao društvo suočavamo", rekao je Jeremić.

Upitan o tome zašto njihovi partneri u Savezu, Srpski pokret Dveri, nisu potpisali inicijativu za smenu funkcionerke Srpske radikalne stranke Vjerice Radete sa mesta potpredsednice Skupštine Srbije zbog uvredljivog tvita povodom smrti predsednice Udruženja majki Srebrenice Hatidže Mehmedović, Jeremić je rekao da Narodna stranka smatra da ona više ne treba da obavlja visoku funkciju u parlamentu.

"Što se tiče besprizornog ispada aktuelne potpredsednice parlamenta, smatram se ona takvim govorom mržnje diskvalifikovala od obavljanja bilo kakve javne funkcije", zaključio je Jeremić.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…