Naslovna Politika Jeremić: Zakoračili smo u završnu fazu vladavine Vučićevog režima

Jeremić: Zakoračili smo u završnu fazu vladavine Vučićevog režima

4 minuta za čitanje
0
261
Vuk Jeremić

Beograd, 1. januar 2019. – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je inicijalna kapisla za početak masovnih protesta u Beogradu bilo fizičko obračunavanje vlasti sa političkim neistomišljenicima.

Protesti su počeli zbog brutalnog prebijanja jednog od lidera Saveza za Srbiju u Kruševcu, ali i zbog napada na rukovodioce Narodne stranke u Vranju koji se dogodio nešto ranije“, kazao je Jeremić u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

On je istakao da su trenutne okolnosti u Srbiji takve da „podsećaju na fašizam“, koliko god to bila teška kvalifikacija.

Fizički obračuni s političkim neistomišljenicima i paljenje kuća novinara su bili prva faza fašizma tridesetih godina u Nemačkoj – gasne komore su došle nešto kasnije. Da bi se uzdrmao ovaj autokratski poredak, preduslov je da se stekne određena kritična masa onih koji se njemu protive, pre svega iznutra. To je konačno krenulo da se stvara na ulicama Beograda“, rekao je Jeremić i podsetio da se vlast u Srbiji uvek menjala tako što se glasalo protiv aktuelnog čelnika.

Jeremić je rekao da, prvi put od 2012, postoje realne šanse za ujedinjenje opozicije.

Režim u Srbiji u dobroj meri počiva na strahu i percepciji da su oni neoborivi i da će trajati zauvek. Vučić sebi ne može da priušti da izgubi izbore u Babušnici, Kuršumliji ili bilo kom drugom malom mestu u Srbiji, a kamoli u republičkom izbornom ciklusu. Natera li ga kombinacija unutrašnjeg i spoljnog pritiska na prihvatanje minimuma fer i poštenih izbornih uslova, on neće moći da se održi na vlasti“, poručio je Jeremić i dodao da smo zakoračili u završnu fazu vladavine Vučićevog režima.

Komentarišući proteste u Banjaluci pod sloganom „Pravda za Davida“, Jeremić je rekao da je „neprimerena bilo kakva upotreba sile protiv građana koji mirno protestuju“.

Što se tiče tragedije porodice Dragičević, činjenica je da se ona dogodila pre punih devet meseci, a da se još uvek ne zna ni ko je počinio taj užasan zločin, niti ko je odgovoran za manjak suštinskog napretka u istrazi. To ne može da ne brine sve koji bi da žive u normalnoj zemlji“, poručio je Jeremić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …