Naslovna Društvo Jerkov: Prosvetni radnici još jednu školsku godinu dočekuju prevareni

Jerkov: Prosvetni radnici još jednu školsku godinu dočekuju prevareni

3 minuta za čitanje
0
636
Aleksandra Jerkov

Beograd, 29. avgust 2018. – Potpredsednica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov ocenila je danas da prosvetni radnici u Srbiji novu školsku godinu dočekuju prevareni i “po ko zna koji put izneverenih očekivanja” o uvođenju platnih razreda.

Nova školska godina u Srbiji počinje najavama otpuštanja u prosveti, ministrovim poklanjanjem miliona evra svojim poslovnim partnerima na nameštenim tenderima i najavama protesta prosvetara zbog ko zna koji put izneverenog obećanja o uvođenju platnih razreda”, navela je Jerkov u saopštenju.

Ona je podsetila da je štrajk od pre četiri godine prekinut nakon obećanja Vlade Aleksandra Vučića da će biti uvedeni platni razredi i da će nastavnici i učitelji dobiti poštenu platu za važan posao koji obavljaju, ali da su, umesto toga, “dobili laži, obmane, poniženja i nove nepravde”.

Zakon o platama u državnom sektoru koji je usvojen nije dirnuo u srž problema plata u javnom sektoru – javna preduzeća, agencije i preskupu administraciju. On je usaglasio platu spremačice u školi sa platom spremačice u domu zdravlja, a plata spremačice u javnom preduzeću ostala je veća i od plate direktora škole. Vlada nema hrabrosti da se obračuna sa problemom plata u javnom sektoru. Umesto toga, štedi na nastavnicima i profesorima, na učiteljima od kojih se očekuje da našu decu vaspitaju i obrazuju za pare za koje ih bejbisiterka ne bi čuvala”, ocenila je ona.

Jerkov je dodala da pitanje plata u prosveti nije samo pitanje finansija već i ljudskog dostojanstva i nepravde koja se nanosi najvažnijoj profesiji u Srbiji.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…