Naslovna Vesti Evropska unija Još bolji uslovi za strane studente u EU

Još bolji uslovi za strane studente u EU

5 minuta za čitanje
0
16,440
evropski-parlament

Evroposlanici i ministri EU postigli su neformalni sporazum o harmonizaciji propisa o ulasku i boravku u Evropskoj uniji kojim će se studentima i istraživačima iz trećih zemalja olakšati studiranje i istraživanja na univerzitetima u EU.

Istovremeno će evropski univerziteti zahvaljujući novim propisima postati još privlačniji studentima. Studenti i istraživači iz zemalja van EU moći će da ostanu najmanje devet meseci pošto završe studije ili istraživanje i da idu u druge članice bez novih viza i vodeći sa sobom porodicu.

Postignuti sporazum sadrži i odredbe kojima se razjašanjavaju i poboljšavaju uslovi za stažiste, volontere, učenike iz zemalja van EU, a sa ciljem unapređenja kulturne razmene.

"Taj sporazum znači da naši, evropski univerziteti jačaju konkurentnost u globalnoj areni, da postaju atraktivniji nego ikada za talentovane, ambiciozne i visokoobrazovane ljude iz drugih zemalja koji će ovde (u EU) dobiti mnogo bolje uslove", istakla je evroposlanica Sesilija Vikstrem (Cecilia Wikström) iz grupe Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE).

Novim propisima ujedinjenju se dve postojeće direktive, ona o studentima i ona o istraživačima, kako bi im se obezbedilo pravo da ostanu u zemlji EU najmanje devet meseci pošto završe studije ili istraživanje i pokušaju da nađu posao ili pokrenu biznis. Time će se takođe osigurati da i Evropa ima koristi od njihovih znanja i veština.

Sada svaka članica odlučuje da li studenti i istraživači iz trećih zemalja mogu da ostanu pošto završe studije ili istraživanje.

Istovremeno će zahvaljujući novoj regulativi studentima i istraživačima biti lakše kretanje unutar EU tokom boravka. Prema novim propsima, oni će morati da izveste samo zemlju u koju idu, npr. u sklopu razmene da jedan semestar studiraju u drugoj zemlji. Trenutno oni moraju da podnose novi zahtev za vizu i čekaju da bude obrađen.

Istraživačima će biti omogućeno da se pređu u drugu članicu na duži period nego što je sada dozvoljeno.

Pored toga, istraživači će imati pravo da povedu sa sobom članove porodice i kada se kreću unutar EU a članovi njihovih porodica imaće pravo da rade tokom boravka u Evropi.

Takođe će studenti imati pravo da rade najmanje 15 sati nedeljno.

Uz pravila koji se odnose na studente i istraživače, nova direktiva imaće i odredbe o stažistima i volonterima u sklopu evropske volonterske šeme. Oni će imati koristi od ujednačenih uslova za ulazak u EU i povećane zaštite kada uđu.

Politički sporazum sada mora da odobri Odbor za građanske slobode i usvoje ga Evropski parlament i Savet ministara.

Direktiva će stupiti na snagu nakon objavljivanja u službenom listu EU a nakon toga će članice imati rok od dve godine da uvedu nove odredbe u nacionalne propise.

Izvor: Euractiv.rs 

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropa 2020. imala najtopliju godinu

Brisel, 22. april 2021. – Evropa je prošle godina zabeležila najtopliju godinu od ka…