Naslovna Politika Evropska unija Srbija i Evropska unija Još posla do pune bezbednosti hrane u Srbiji

Još posla do pune bezbednosti hrane u Srbiji

2 minuta za čitanje
0
576
hrana

Zemlje članice EU su 2013. godine kroz Sistem brzog upozoravanja na hranu i stočnu hranu RASFF izdale 19 obaveštenja i upozorenja koja se odnose na robu poreklom iz Srbije, a od početka ove godine bile su podnete dve prijave.

U Delegaciji EU u Srbiji kažu da su povremene nepravilnosti očekivane u trgovini hranom, ali da je činjenica da su Srbiji potrebne bolje kontrole u ovom sektoru. U Ministarstvu poljoprivrede navode da je RASFF veoma koristan srpskim vlastima kako bi lakše otkrile izvore rizika u lancu prehrane.

Sistemu RASFF zemlje članice su u 2013. poslale 3.205 upozorenja i obaveštenja, što je 8% manje nego prethodne godine. Kako je pokazao preliminarni izveštaj, najviše prijava bilo je zbog patogenih mikroorganizama poput virusa i bakterija (774) i mikotoksina (405). Srbija se uklapa u tu statistiku budući da se dobar deo prijava na proizvode poreklom iz Srbije odnosi na prisustvo aflatoksina i virusa i bakterija.

“Problemi sa bezbednošću hrane mogu se pojaviti u bilo kojoj zemlji. Međutim, srpske vlasti bi trebalo da razmotre primljena obaveštenja i, u slučaju da je više obaveštenja za isti tip proizvoda, da preduzmu neophodne mere u skladu sa rizicima”, naveo je šef odeljenja za evropske integracije u Delegaciji Frejk Janmat.

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…