Naslovna IT Bezbednost na internetu Još uvek primenjiv EU Kodeks postupanja protiv nezakonitog govora mržnje na internetu

Još uvek primenjiv EU Kodeks postupanja protiv nezakonitog govora mržnje na internetu

3 minuta za čitanje
0
393
laptop

Brisel, 29. jun 2020. – Evropska komisija je objavila rezultate pete evaluacije Kodeksa postupanja protiv nezakonitog govora mržnje na internetu.

Rezultati su, generalno, pozitivni: informatičke kompanije u roku od 24 sata provere 90 % označenog sadržaja, a uklone 71 % sadržaja koji se smatra nezakonitim govorom mržnje.

Međutim, dodatna poboljšanja su potrebna u pogledu transparentnosti platformi i pružanja povratnih informacija korisnicima.

Platforme moraju obezbediti doslednu evaluaciju označenog sadržaja jer su odvojene i uporedive evaluacije pokazale razlike u pogledu efekata u različitim vremenskim razdobljima.

Kodeks i dalje uspešno sredstvo za suzbijanje nezakonitog govora mržnje na internetu. Dokumentu su hitno potrebna poboljšanja uz potpuno poštovanje osnovnih prava i korisna partnerstva organizacija civilnog društva, nacionalnih tela i internet platformi”, izjavila je Vera Jurova, potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost

Sada je vreme da osiguramo da sve platforme podležu istim obavezama širom jedinstvenog tržišta i u zakonodavstvu jasno definišemo njihove odgovornosti kako bi korisnici na internetu bili sigurniji. Sve što je nezakonito izvan interneta nezakonito je i na internetu”, dodala je Jurova.

Petom evaluacijom pokazuje da su internet platforme proverile 90 % označenog sadržaja u roku od 24 sata, u poređenju s 40 % 2016. Tokom 2020. uklonjeno je 71 % sadržaja koji se smatra nezakonitim govorom mržnje, u poređenju sa svega 28 % tokom 2016.

Utvrđeno je da je prosečna stopa uklanjanja, slična onoj iz prethodnih evaluacija, što pokazuje da platforme i dalje poštuju slobodu izražavanja i izbegavaju uklanjanje sadržaja koji nije nesumnjiv  nezakonit govor mržnje.

U evaluaciji se navodi da su platforme odgovorile i dale povratne informacije na 67,1 % primljenih prijava. To je više nego u prethodnoj evaluaciji (65,4 %). Međutim, samo Facebook sistemski  obaveštava svoje korisnike, dok su na svim drugim platformama potrebna poboljšanja.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Bezbednost na internetu
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…