Naslovna Politika Jovanović: Stvar je mentalne higijene uzdržati se onoga što serviraju režimski mediji u Srbiji

Jovanović: Stvar je mentalne higijene uzdržati se onoga što serviraju režimski mediji u Srbiji

4 minuta za čitanje
0
145
Jelka Jovanović

Beograd, 06. jul 2020. – Stvar je mentalne higijene uzdržati se listanja, gledanja i slušanja onoga što serviraju režimski mediji u Srbiji pod firmom novinarstva, kazala je Jelka Jovanović, urednica Novog magazina i novinarka Danasa.

Ona je u intervjuu za portal Direktno.rs ocenila da nezavisni mediji nisu izgubili svrhu postojanja i da “imaju novi život”.

Ekspanzija portala i širenje društvenih mreža, s narastujućim brojem redakcija koje se uspešno bave istraživačkim novinarstvom i kod nas i u svetu, pokazuje da mediji imaju novi život, preciznije imaće ga kad sakupe više publike nego što je imaju tradicionalani mediji”, kazala je Jovanović.

Dodala je da su značaj izgubili tradicionalni mediji, posebno politički nedeljnici i radio, ili su se pretvorili u “ogoljena propagandna sredstva”, poput televizija i tabloida.

Jovanović je kazala da je aktuelni režim u “dobroj meri” uticao na urušavanje nezavisnih i profesionalnih redakcija, ali i da su devedesete godine bile “nož u samu suštinu novinarstva”.

“Devedesete su bile nož u samu suštinu novinarstva, sa ratno-hučkačkim i ratno-propagandnim manipulacijama, drastičnim kaznama medijima koje su sproveli Šešelj i njegov najbolji đak Vučić”, ocenila je ona.

Jovanović je istakla da su Aleksandar Vučić i SNS većinu medija u Srbiji stavili u direktnu funkciju stranačke propagande.

Prosto, postaje stvar mentalne higijene uzdržati se listanja, gledanja i slušanja onoga što serviraju pod firmom novinarstva. Počev od idolopokloničkog prenošenja svake reči Vučića i njegovih najbližih saradnika, bez pitanja a i kada pitaju, bolje da to ne čine! – bez analize serviranih podataka”, kazala je urednica Novog magazina.

Na pitanje da li se može očekivati da se RTS kao javni servis oslobodi uticaja vlasti na uređivačku politiku, Jovanović je rekla da na otvaranje javnog servisa presudno mogu i moraju uticati ljudi koji tamo rade.

Informativni programu je najveća rak-rana, mada bi se moglo govoriti i o nekim drugim segmentima. Činjenica da su poslednjih godina mnoga zvučna imena otišla pokazuje da nešto debelo ne štima u RTS-u. Svi pritisci sa strane neće biti dovoljni ukoliko urednici i novinari RTS-a ne budu želeli da rade svoj posao kako treba”, ocenila je Jelka Jovanović za Direktno.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …