Naslovna Društvo Jovanović: Za rešenje problema aerozagađenja potreban i pritisak građana na institucije

Jovanović: Za rešenje problema aerozagađenja potreban i pritisak građana na institucije

4 minuta za čitanje
0
62
Milenko Jovanović

Valjevo, 20. oktobar 2021. – Milenko Jovanović, osnivač Nacionalne ekološke asocijacije, jedan je od članova valjevskog Građanskog saveta za čist vazduh.

Građanski savet za čist vazduh je neformalno telo sastavljeno je od pojedinaca/ki i predstavnika/ca organizacija civilnog društva koji imaju iskustva, znanja i volje da pomognu u borbi protiv aerozagađenja u Valjevu.

Komentarišući aktuelni Plan kvaliteta vazduha grada Valjeva, Jovanović je istakao  da je očigledno da Plan kvaliteta vazduha nije dao efekat na smenjenje aerozagađenja, jer Valjevo i dalje spada u najzagađenije gradove u Srbiji.

Dodaje da takav trend ne sme da se nastavi, kao i da mora da se stavi tačka i počne aktivno delovanje na rešavanju ovog problema sa kojim se Valjevke i Valjevci već godinama suočavaju.

Jovanović podseća da građani ne učestvuju u procesu donošenja i sprovođenja odluka, ali je uveren da mogu izvršiti pritisak da institucije rade svoj posao u skladu sa zakonom, jer su plaćeni od strane građana da brinu o njihovom zdravlju.

Član valjevskog  Građanskog saveta za čist vazduh naglašava da se problem  aerozagađenja “mora rešiti zakonom, a ne dobrom voljom građana“.

Ocenjuje da su građani dovoljno informisani o ovom ekološkom i zdravstvenom problemu i dodaje da se postavlja pitanje da li pored dobre volje građana, postoji i istrajnost da se izbore za svoje ustavno pravo da dišu čistiji vazduh.

Borba za čist vazduh u Valjevu (i Srbiji) je započeta, kategoričan je Jovanović, ali je upitno da li će se toj borbi priključiti  “oni koji treba da rade posao za koji ih plaćaju građani“.

Jovanović ukazuje i na to da potrebno “apostrofirati šta je dovelo do toga da je vazduh i dalje loš i nezdrav i da li se neko brine o zdravlju građana, pre svega onih najosteljivijih kategorija – dece i bolesnih.

“Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno“ je centralni deo trogodišnjeg projekta „Zeleni inkubator“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima za zaštitu životne sredine. Program podrške se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.”

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Macura: Država da omogući najsiromašnijima korišćenje zdravog i čistog grejanje

Valjevo, 22. oktobar 2021. – Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura, na…