Naslovna Vesti Evropska unija Junker: Patriotizam je vrlina, neobuzdani nacionalizam je otrov

Junker: Patriotizam je vrlina, neobuzdani nacionalizam je otrov

11 minuta za čitanje
0
554
Žan-Klod Junker

Strazbur, 12. septembar 2018. – Evropska unija mora biti jedinstvena prema pristupanju Zapadnog Balkana inače će drugi preuzeti na sebe da oblikuju njeno najbliže okruženje, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

On je govorio i o potrebi jače i ujedinjenije Evrope, o migracijama, izazovima pred predstojeće evropske izbore, ulozi evra, slobodi medija, međunarodnoj saradnji, Bregzitu, jačanju odnosa sa Afrikom…

Zapadni Balkan ne smemo ispustiti iz vida, taj region ne smemo zanemariti inače će drugi još povećati svoj uticaj, rekao je Junker u govoru o stanju Unije pred Evropskim parlamentom.

"Moramo naći jedinstvo kada se radi o Zapadnom Balkanu – jednom zauvek. Ako to ne uradimo naše najbliže okruženje će oblikovati drugi", rekao je on.

Junker je rekao da EU ne sme da smanji napore da izgradi ujedinjeniju Evropu. "Evropa može da izvozi stabilnost kao što smo uradili sa našim proširenjima", rekao je on.

On je u govoru u Strazburu više puta naglasio značaj ujedinjene EU koja treba da deluje jedinstveno.

Junker je rekao da je potrebno da EU bude jedinstvena i jaka, naglašavajući da tako jedinstvene zemlje članice mogu da urade mnogo.
"Današnjem svetu je potrebna jaka, ujedinjena Evropa. Evropa koja radi za mir, trgovinske sporazume, stabilne monetarne aranžmane, iako su drugi na drugim mestima naklonjeniji da pribegnu trgovinskom ili monetarnom ratovanju" rekao je Junker u poslednjem godišnjem obraćanju o stanju EU pred Evropskim parlamentom.

EU je snaga sa kojom treba računati, rekao je Junker i dodao da su neki bili iznenađeni njegovim dogovorom s američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali da ne treba biti iznenađen jer "Evropa uspeva kad govori jednim glasom".

Junker je rekao da geopolitička situacija pokazuje da je sada vreme Evrope, da je došlo vreme za evropski suverenitet i da Evropa treba da postane suvereniji akter u međunarodnim odnosima.

"EU je garant mira na kontinentu mira. Kontinent koji uživa u miru zajhvaljujući EU. Pokažimo više poštovanja za EU, očuvajmo njen imidž. Branimo naš način života naš način postojanja", rekao je predsednik Evropske komisije.

On je ukazao da voleti Evropu znači voleti njene nacije i skrenuo pažnju da je patriotizam vrlina, a da je "neobuzdani nacionalizam otrov".

"Recimo ne nezdravom nacionalizmu i prihvatimo prosvetljeni patriotizam", rekao je Junker.

On je rekao da je Evropa u velikoj meri okrenula list ekonomskoj i finansijskoj krizi koja je došla spolja ali je duboko pogodila, da je otvoreno gotovo 12 miliona novih radnih mesta od 2014.

Naglasio je da je evro postao druga najupotrebljavanija valuta u svetu i da treba učiniti više da evropska jedinstvena valuta odigra svoju punu ulogu na međunarodnoj sceni.

Upozorio je da Evropa mora biti mesto gde je sloboda štampe svetinja i da treba učiniti više da se zaštite slobodni i fer mediji u Evropi koji garantuju njenu demokratiju.

Junker je takođe rekao da moraju da se zaštite evropski slobodni i fer izbori da bi se bolje zaštitili demokratski procesi od "manipulacija od strane trećih zemalja za privatne interese".

Osvrćući se na Bregzit, on je pozdravio predlog britanske premijerke Tereze Mej da se razviju nova partnerstva između Velike Britanije i EU posle Bregzita. Junker je rekao da posle odlaska Britanije iz EU u martu 2019. Britanija nikad neće biti obična treća zemlja za Uniju, da će uvek biti njen vrlo bliski sused i partner.

Predsednik Evropske komisije predstavio je brojne predloge, uključujući oko pitanja migracija, unapređenja saradnje sa Afrikom, kao i jačanja EU kao globalnog igrača.

Na planu migracije Junker je predstavio tri nova i ambiciozna predloga koji treba da osiguraju punu solidarnost EU po pitanju migracija i bolje zaštite evropskih spoljnih granica.

"Ne možemo da tražimo ad hok rešenje svaki put kada stigne novi brod. Privremena solidarnost nije dovoljno dobra. Potrebna nam je trajna solidarnost – danas i dalje", rekao je Junker.

Junker je u svom poslednjem govoru o stanju Unije predložio jačanje evropskih agencija za zaštitu granica (Fronteks) i azil kako bi se obezbedilo da članice mogu da računaju na potpunu operativnu podršku EU u svakom trenutku, saopštila je Evropska komisija.

Komisija je predložila i unapređenje efikasnosti procedura povratka, dopune postojećih pravila EU o povratku, kao i nove korake na planu legalne migracije, kao osnovne komponente izbalansirane migracione politike.

Nove inicijative biće predstavljene za nedelju dana i na neformalnom sastanku u Salcburgu i predstavljaće konkretan doprinos diskusiji lidera EU o migracijama koja se očekuje.

Na planu spoljne politike i bezbednosti Junker je predložio da članice iskoriste postojeća pravila EU da pređu sa principa jednoglasnosti na kvalifikovanu većinu kod glasanja o određenim oblastima Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (CFSP).

To bi omogućilo EU da postane snažniji globalni igrač, da bolje oblikuje globalne događaje i preuzme međunarodne odgovornosti.

"Moramo da unapredimo sposobnost da govorimo jednim glasom kada je reč o spoljnoj politici. Zato Komisija predlaže prelazak na glasanje kvalifikovanom većinom u specifičnim oblastima spoljne politike. Ne u svim, samo u specifičnim: pitanja ljudskih prava i civilne misije su uključene", rekao je Junker.

Predsednik EK je rekao i da je vreme da se iskoristi klauzula iz Lisabonskog ugovora koja daje tu mogućnost.

Junker je govorio i o Africi, za koju je Komisija predložila novi "Afrika-Evropa savez za održive investicije i radna mesta" sa ciljem unapređenja ekonomskih odnosa, podsticanja investicija, zapošljavanja i trgovine, ulaganja u obrazovanje.

"Africi ne treba milosrđe nego iskreno i pošteno partnerstvo… Predloženi Savez će pomoći da se samo u narednih pet godina u Africi otvori do deset miliona radnih mesta. Verujem da možemo da brojne EU-Afrika trgovinske sporazume razvijemo u kontinent-kontinent sporazum o slobodnoj trgovini kao ekonomskom partnerstvu jednakih", rekao je Junker.

Na kraju govora odlazećeg predsednika EK, čiji se mandat završava 31. oktobra 2019, dobio je ovacije, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…