Naslovna Politika Evropska unija Junker privremeno poverio Šefčoviču i Hanu još po jedan portfelj

Junker privremeno poverio Šefčoviču i Hanu još po jedan portfelj

2 minuta za čitanje
0
172
Žan-Klod Junker

Brisel, 3. jul 2019. – Evropski komesari Andrus Ansip i KorinaKrecu podneli su ostavke zbog preuzimanja mesta u novom Evropskom parlamentu.

Posle ostavki evropskih komesara, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je odlučio da njihove portfelje privremeno poveri potpredsedniku Komisije Marošu Šefčoviču i komesaru za politiku susedstva i proširenja Johanesu Hanu.

Estonac Ansip je bio potpredsednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište a Rumunka Kecu bavila se regionalnom politikom.

Evropska komisija navela je da je Šefčovič, s obzirom na iskustvo potpredsednika EK zaduženog za energetsku uniju, kao i lidera projekt tima, “idealna osoba” da osigura kontinuitet u potfelju digitalnog tržišta.

Za komesara Hana je navedeno da je u svom prethodnom mandatu u Komisiji bio zadužen za regionalnu politiku i da ima neophodno znanje i kontakte da privremeno bude zadžen i za taj portfelj.

Komisija je navela da je to u skladu sa članom 17 (6) Ugovora EU i članom 248 Ugovora o funkcionisanu EU prema kojim predsednik odlučuje o organizaciji Komisije.

Junker je o promeni obavestio Evropski parlament i premijera Finske, koja trenutno predsedava EU, potpredsednika Šefčoviča i komesara Hana, kao i ostale članove koledža komesara, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nebojša Lazarević o pristupanju Srbije Evropskoj uniji

Beograd, 23. januar 2020. – Nebojša Lazarević, jedan od osnivača CEP-a i član Užeg pregova…