Naslovna Vesti Evropska unija Junker priznao dve velike greške tokom svog petogodišnjeg mandata predsednika Evropske komisije

Junker priznao dve velike greške tokom svog petogodišnjeg mandata predsednika Evropske komisije

7 minuta za čitanje
0
299

Brisel, 8. maj 2019. – Žan-Klod Junker priznao je kao dve velike "greške" tokom svog petogodišnjeg mandata na čelu Evropske komisije.

On navodi ćutanje za vreme kampanje za referendum o Bregzitu i suviše kasno reagovanje na skandal Luksliks, kada su razotkriveni sistemi utaje poreza za multinacionalne kompanije putem posebnih sporazuma sa Luksemburgom.

Šef izvršnog tela EU je uglavnom pozitivno ocenio svoj mandat koji se zavšava krajem oktobra, ističući posebno ponovo pokretanje investicija i pad nezaposlenosti u EU od 2014.

On je ipak priznao dve greške, a to je odluka da se ne meša za vreme zapaljivih rasprava koje su obeležile kampanju oko referenduma u Velikoj Britaniji 2016. godine koji je doveo do odluke da Britanija izađe iz EU.

"Slušao sam britansku vladu, slušao sam Kamerona (Dejvida Kamerona, tadašnjeg konzervativnog britanskog premijera) jer mi je on rekao da ne intervenišem u kampanji za Bregzit", rekao je Junker u obraćanju novinarima.

On je rekao da danas žali zbog toga jer je Komisija bila jedina koja bi negirala laži izrečene za vreme te kampanje koja se završila pobedom zagovornika razlaza.

Tri godine od referenduma Bregzit, prvobitno predviđen za 29. mart 2019, još se nije dogodio. EU je prihvatila da odloži krajnji rok do 31. oktobra da bi dala vremena britanskim političarima da se slože oko uslova razlaza.

Druga greška koju je Junker priznao odnosi se na skandal Luksliks, u kome su otkriveni raniji sporazumi postignuti između vlade u Luksemburgu i velikih multinacionalnih firmi o plaćanju manjih poreza.

"Suviše sam dugo čekao da reagujem, to je bila teška greška, suviše sam zakasnio sa odgovorom", rekao je predsednik Evropske komisije koji je bio premijer Luksemburga od 1995. do 2013. godine.

Taj skandal je izbio u novembru 2014. a otkrili su ga uzbunjivači koji su zatim bili sudski gonjeni.

Junker je to izjavio pred nezvanični samit EU 9. maja u Sibiju, u Rumuniji, gde će se okupiti 27 evropskih lidera, dakle bez Velike Britanije, da pripreme stratešku agendu za narednih pet godina.

Takođe treba da pripreme plan za trku za predsedništva institucija EU, uključujući predsedništvo Evropske komisije na čijem čelu će Junker biti do kraja oktobra.

U svojih pet godina Junker je, kako je rekao, zadovoljan što je video podsticaj investicija i smanjenje nezaposlenosti.

"Mi u Evropi imamo najbolja socijalna prava, najbolju zaštitu potrošača i ličnih podataka na internetu", takođe je rekao Junker.

On je izrazio zadovoljstvo što se odupro pritiscima i uspeo da zadrži Grčku u zoni evra u julu 2015. godine.

Tri nedelje pred izbore za Evropski parlament Junker je pozvao birače da se pitaju kako će izgledati Evropa sutra ako ceo svet bude glasao za ekstremiste.

"Treba da se borimo protiv populista, protiv ekstremista, ne rečima nego delima", rekao je Junker.

Predsednik Evropske komisije je pozvao građane da pažljivo glasaju na predstojećim izborima jer ankete pokazuju da bi populističke i nacionalističke stranke mogle da ostvare napredak.

Junker je rekao da bi birači trebalo da se zapitaju kako će izgledati "evropski pejzaž" u narednim godinama ako bi svi glasali za ekstremiste i dodao da će ovo biti "najveći transnacionalni izbori u svetu".

On je takođe kritikovao političke napade na predsednika saveta EU Donalda Tuska u kojima su ga upoređivali sa Hiterom i Staljinom.

Ankete pokazuju da će na predstoječim izborima za EP "mejnstrim" stranke izgubiti deo podrške, ali će i dalje imati kontrolu nad parlamentom, dok će ekstremne partije verovatno dobiti više mesta.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 23. do 26. maja, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…