Naslovna Politika Evropska unija Kajmanska ostrva na EU listi poreskih rajeva

Kajmanska ostrva na EU listi poreskih rajeva

3 minuta za čitanje
0
125
Kajmanska ostrva

Brisel, 21. februar 2020. – Britanska prekomorska teritorija Kajmanska ostrva dodata je na crnu listu Evropske unije za poreske rajeve, zajedno sa državama Panama, Palau i Sejšeli.

Ministri finansija zemalja EU odlučili su da Kajmanska ostrva stave na listu, samo dve sedmice posle Bregzita, jer u toj zemlji nisu primenjivane preporučene mere u oblasti investicija.

Četiri zemlje pridružile su se grupi “nekooperativnih jurisdikcija za poreske svrhe“, kao posledica “neispunjavanja svojih obaveza“, izjavio je potpredsednik Evropske komisije za ekonomiju Valdis Dombrovskis.

Na spisku su i Fidži, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Vanuatu i američke teritorije Devičanska ostrva, Samoa i Guam.

Turska je za sada ostala van liste, a članice EU očekuju da Ankara ostvari opipljiv napredak u razmeni informacija sa EU do kraja godine, navodi se u dokumentu koji su usvojili ministri.

Crna lista EU za poreske rajeve napravljena je 2017. godine. EU proverava poreske sisteme u 95 zemalja širom sveta u borbi protiv poreskih zloupotreba.

Dombrovskis je izjavio da svih 27 članica EU ispunjavaju kriterijume skrining procesa i da ih zakonodavstvo EU obavezuje da idu “i dalje od onoga što propisuju međunarodni standardi” kada je u pitanju poreska uprava.

Ne tražimo od stranih zemalja da rade bilo šta više od onoga što rade države EU u poštovanju međunarodnih standarda u dobroj poreskoj upravi“, rekao je Dombrovskis.

Odluku da na listu uključe poznate poreske rajeve kao što su Kajmanska ostrva ili Panama pozdravili su evropski parlamentarci i civilno drštvo, ali upozoravaju da to nije dovoljno.

Crna lista je korak napred u borbi protvi utaje poreza“, izjavio je poslanik Sven Gigold iz grupe Zeleni, ali je dodao da evropskim vladama nedostaje hrabrost da kao poreske rajeve označe SAD i Tursku,prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…