Naslovna Politika Kakav premijer je potreban Vučiću?

Kakav premijer je potreban Vučiću?

3 minuta za čitanje
0
214
Vlada Republike Srbije

Beograd, 14. jun 2020. – Posle izbora 21. juna biće formirana četvrta vlada od dolaska SNS na vlast pre osam godina.

Autor teksta je novinar Nikola Tomić.

Ta vlada će delovati u izuzetno složenom međunarodnom kontekstu – najkompleksnijem još od prethodne svetske ekonomske krize i samoproglašenja nezavisnosti Kosova sad već davne 2008, ali i u izuzetno osetljivim unutrašnjim prilikama, u ovom veku najveći stepen unutrašnjih političkih podela, pola opozicije svojevoljno van institucija, nemali broj nezadovoljnih građana bez adekvatne političke artikulacije.

Bez obzira na očekivan ubedljiv trijumf liste SNS i njenih partnera, neizvesno je koliko će formiranje vlade trajati. I ako se, iz različitih razloga, otegne na par meseci, ime njenog mandatara bi moglo biti poznato relativno brzo.

Ostale tekstove Nikole Tomića možete pročitati na sledećem linku.

Mandatara u našem slučaju predsednik države ne samo formalno proglašava, već ga i faktički bira. Premijer će biti neko koga lider SNS i najmoćniji političar u Srbiji odabere.

Pa kad već znamo ko će biti pobednik ovih izbora – gde je nepoznanica, uz ovog puta još važniju nego inače izlaznost, samo visina te pobede (koliko više od 50 odsto) – nije rano da se pozabavimo temom koja će odmah potom doći na red i u javnosti.

Kakav novi premijer je potreban Aleksandru Vučiću?

Kakav profil ličnosti bi na tom mestu mogao da najviše odgovara Vučiću, ali i interesima države i građana, u okvirima najboljeg mogućeg. Foto-robot potencijalnog rešenja. Najboljeg mogućeg.

Tekst Nikole Tomića, u celosti, možete pročitati na sledećem linku.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Biber: Reakcija policije brutalna i nesrazmerna opasnosti

Beograd, 08. jul 2020. – Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u G…