Naslovna Politika Kako do pravne pomoći u slučaju kršenja ljudskih prava u uslovima vanrednog stanja

Kako do pravne pomoći u slučaju kršenja ljudskih prava u uslovima vanrednog stanja

2 minuta za čitanje
0
341
pravda

Beograd, 19. mart 2020. godine – U Srbiji je proglašeno vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije. Ova odluka doneta je po posebnoj proceduri predviđenoj u stavu 5. člana 200. Ustava Republike Srbije

Nadležne institucije preduzimaju neophodne korake u cilju prevencije širenja COVID-19 i zaštite građana od posledica. Na snazi je niz posebnih mera; od građana očekuje se da se mera i uputstava pridržavaju, kao i da instrukcije stručnjaka slede.

Ljudska prava i osnovne slobide u Republici Srbiji zagarantovana su najvišim pravnim aktom i nizom ratifikovanih međunarodnih ugovora o ljudskim pravima. Do odstupanja od određenih ljudskih prava i osnovnih sloboda može doći u vreme vanrednog stanja o čemu možete pročitati u tekstu “Kratak vodič kroz vanredno stanje i ograničavanje prava u vanrednom stanju”.

Razlozi javne opasnosti koja ugrožava opstanak države ili građana mogu biti osnov za odstupanje od određenih prava i sloboda.

Međutim, to ne znači da se sme preći granica između opravdanog odstupanja i zloupotrebe. U trenutnim okolnostima, može doći do slučajeva diskriminacije, do narušavanja slobode izražavanja, prava na privatnost, zatim slobode kretanja, do slučajeva policijske torture, do povreda prava iz oblasti rada, itd.

Takođe, u okolnostima pritiska i izolacije povećava se izvesnost slučajeva porodičnog i /ili partnerskog nasilja.

Tim organizacije Tri tačke napravio je kratak pregled mogućnosti koje građanima stoje na raspolaganju ukoliko do ovih slučajeva dođe. Pregled pročitajte na sajtu ove organizacije tritacke.org.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Petrović: Mediji koji pokušavaju da izveštavaju profesionalno su neka vrsta incidenta

Beograd, 07. april 2020. – Zaključak o informisanju koji je Vlada donela, a posle po…