Naslovna Društvo Kampanja Euromelanom: Besplatni pregledi kože u 27 gradova u Srbiji

Kampanja Euromelanom: Besplatni pregledi kože u 27 gradova u Srbiji

4 minuta za čitanje
0
726
Euromelanom

Beograd, 7 maj 2018. –  U 27 gradova Srbije u 58 državnih i privatnih dermatoloških ordinacija građani će 21. maja moći besplatno da pregledaju kožu u okviru akcije "Srbija ima problem sa rakom kože", najavili su organizatori Euromelanom kampanje.

Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Željko Mijušković rekao je na konferenciji za novinare da godišnje u Srbiji od melanoma oboli oko 600 ljudi.

"Poslednjih godina broj obolelih od melanoma raste po stopi od 25 odsto", rekao je Mijušković.

Dodao je da je uzrok rasta bolesti to što se građani ne štite od sunca i što se lekaru javljaju u poodmakloj fazi bolesti.

Prema podacima Registra za rak Srbije, u periodu od 2007. godine do 2012. godine prosečno su od melanoma godišnje obolevale 624 osobe, a u umiralo je njih 252.

Istovremeno, kako je rekao Mijušković, raste i broj obolelih od nemelanomskih karcinoma kože, (aktinična keratoza, bazocelularni i planocelularni karcinomi) uzrokovanih nekontrolisanom izlaganju suncu i korišćenjem solarijuma.

Nacionalni koordinator Euromelanom kampanje Lidija Kandolf Sekulović rekla je da će kampanja biti posvećena i zabrani korišćenja solarijuma za osobe mlađe od 18 godina, a krajnji cilj je da se zabrani promet i upotreba tog aparata za dobijanje tamne puti.

Ona je rekla da je terapija u lečenju melanoma zanačajno unapređena, ali da još nije adekvatna za polovinu pacijenata.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko rekao je da još nisu utvrđeni rokovi za uvođenje najnovije terapije.

"Uviđamo potrebu za što brže uvođenje najnovije terapije, ali ne postoji pravilinik za uvođenje inovativnih lekova, to zavisi od prioriteta i količine novca kojim se raspolaže", rekao je Vicko.

Dodao je da komisija priprema pravilnik o načinu korišćenja solarijuma.

Predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović rekao je da je država inertna i da nema volje za uvođenje najefikasnije kombinovane terapije, a da nije reč samo o novcu.

"Plaćamo skup i zastareo lek, iako nam kompanije nude kombinovanu terapiju pod povoljnim uslovima koja je mnogo efikasnija", rekao je Pilipović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNESKO proglasio područje Đerdapa za prvi geopark u Srbiji

Pariz, 13. jul 2020. – Područje Đerdapa je, odlukom Izvršnog saveta Organizacije Uje…