Naslovna Civilno društvo Kancelarija: Sankcionisati napade na civilni sektor

Kancelarija: Sankcionisati napade na civilni sektor

2 min read
0
148
Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije

Beograd, 18. februar 2019. – Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su upućene pojedinim organizacijama civilnog društva i poziva nadležne organe da hitno reaguju i sankcionišu takvo postupanje.

Sloboda udruživanja i sloboda mišljenja i izražavanja predstavljaju temeljna načela svakog demokratskog poretka i kao takva garantovana su brojnim međunarodnim dokumentima, kao i Ustavom Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Pored toga, podsećaju iz Kancelarije, civilno društvo predstavlja organizovane građane koji svojim delovanjem i akcijama nastoje da u svoju zajednicu unesu kvalitativnu promenu koja je od opšteg zajedničkog interesa za građane i građanke, te da je kao takvo, nezamenljiv akter sa višestruko važnom ulogom u svakom društvu.

Ono okuplja i predstavlja građane, omogućava njihovo kontinuirano učešće u društvenom i političkom životu, predstavlja sponu između građana i vlasti, izvor je iskustva i ekspertize, ali istovremeno ukazuje na važne društvene probleme i čini mehanizam nadzora i kontrole nad radom svake vlasti.

Civilno društvo je neizostavan partner državnim institucijama u kreiranju pravednijeg,demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava.

Imajući u vidu navedeno, kao i dugogodišnji aktivizam organizacija kojima su upućene pretnje, ali i prethodnu saradnju sa njima, Kancelarija izražava zabrinutost i smatra nedopustivim pretnje upućene na njihovu adresu, piše u saopštenju.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

U Srbiji se obeležava Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Pančevo, 17. maj 2019. – Nasilje prema ženama je globalni fenomen koji utiče na živo…